Σιαολού Γκουό
Η Σιαολού Γκουό, γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε με τους αγράμματους παππούδες της σε ένα παραθαλάσσιο μικρό χωριό στην επαρχία Τζετζάνγκ στην Κίνα. Είκοσι χρονών έφυγε για να σπουδάσει στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου και έπειτα στην περιώνυμη Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (NFTS) στο Λονδίνο – όπου πλέον ζει και είναι μια καταξιωμένη, φεμινίστρια συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το συγγραφικό της έργο αναδείχθηκε το 2007 με το πρώτο της μυθιστόρημα στα αγγλικά “A Concise Chinese – English Dictionary for Lovers”, το οποίο ήταν υποψήφιο σε πολλές κατηγορίες βραβείων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 28 γλώσσες. Η κινηματογραφική της καριέρα απογειώθηκε το 2006 με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία “Πώς Είναι Το Ψάρι Σου Σήμερα” (2006), ενώ η ταινία της “Εκείνη, Μια Κινέζα” (2009) απέσπασε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η τελευταία της ταινία “Πέντε Άντρες Κι Ένας Καραβάτζιο” (2018) έκανε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα στο 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, γεννημένη στην Κομοτηνή, αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες της έχουν κάνει πρεμιέρα στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (Βενετίας, Καννών, Βερολίνου, Λοκάρνο κ.ά.) και έχουν κερδίσει πολυάριθμα βραβεία. Για τις μικρού μήκους ταινίες της “Washingtonia” (2014), “Limbo” (2016) και “Electric Swan” (2020) έχει τιμηθεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ ήταν υποψήφια για το αντίστοιχο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας τις χρονιές 2015 και 2017 αντίστοιχα. H ταινία της, “Electric Swan”, ανακηρύχθηκε η καλύτερη μικρού μήκους ταινία από την Ένωση Γάλλων Κριτικών. Οι ταινίες της διερευνούν πρωταρχικά θέματα όπως η αγάπη και τα όνειρα, το μυστήριο και ο σουρεαλισμός στη ζωή, δημιουργώντας παράλληλα εναλλακτικές πραγματικότητες.

Θανάσης Νεοφώτιστος
Ο Θανάσης Νεοφώτιστος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική και συνέχισε με σπουδές σκηνοθεσίας και υποκριτικής. Χαρακτηριστικό του, αποστάλαγμα των σπουδών του, η σκηνογραφία. Η διπλωματική του μικρού μήκους ταινία  “Προσευχή” κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ της Δράμας, το  2014, ενώ, το 2019, το ντοκιμαντέρ “Πωγωνίσκος” κέρδισε το βραβείο καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο ίδιο φεστιβάλ. Η ταινία του “Λεωφόρος Πατησίων” (2018) έκανε πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και κέρδισε 3 βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόντ Φεράν. Η μικρού μήκους ταινία “Sparkling Candles” (2019) αναφέρεται στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ το “Route-3” (2019) έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο. Τώρα, είναι στη διαδικασία χρηματοδότησης της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, “Ο Πέτρος και ο Λύκος”, ενώ ήδη αναπτύσσει την επόμενη ταινία του.


Image

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe