Προφίλ

Το ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, συγκέντρωση, διάσωση και προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι, από το 1983, τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (ACE). Συμμετέχει επίσης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στην Κριτική Επιτροπή Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων ποιότητας.

Αναλυτικά ο σκοπός της λειτουργίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα σημεία:

  1. H συγκέντρωση ταινιών κινηματογράφου παντός είδους, ελληνικής ή αλλοδαπής παραγωγής, η ταξινόμησή τους, η συντήρηση, η διαφύλαξη και η διάδοση αυτών.
  2. Η συγκέντρωση και διαφύλαξη των κινηματογραφικών τεκμηρίων (φωτογραφίες, άρθρα, βιβλία, σενάρια, μακέτες σκηνικών, εφημερίδες, κοστούμια, διαφημιστικό υλικό, προγράμματα και γενικά στοιχεία που έχουν σχέση με την ιστορία του Κινηματογράφου).
  3. Η σύνδεση του ιδρύματος με αλλοδαπούς ομοειδείς οργανισμούς και τη FIAF, καθώς και την ανάπτυξη πνευματικών, καλλιτεχνικών σχέσεων και κοινών εκδηλώσεων με αυτά.
  4. Η οργάνωση τακτικών προβολών, η έρευνα της τεχνικής και ιστορικής εξέλιξης του κινηματογράφου και, τέλος, η δημιουργία Μουσείου Κινηματογράφου.

Πρόσβαση

Σημαντική προσφορά της Ταινιοθήκης αποτελεί ο τομέας παροχής υπηρεσιών σε ερευνητές του κινηματογράφου, σπουδαστές, καθηγητές, κριτικούς κινηματογράφου, δημοσιογράφους και κάθε ενδιαφερόμενο, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Με μια πλούσια και ενημερωμένη συλλογή βιβλίων, η εξειδικευμένη κινηματογραφική βιβλιοθήκη, μαζί με την σπάνια συλλογή κινηματογραφικών ταινιών σε βίντεο που διαθέτει η Ταινιοθήκη, αλλά και η χρήση του ψηφιακού αναγνωστηρίου, βοηθούν σημαντικά τον σύγχρονο μελετητή.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η μηχανογράφηση που αφορά στο σύνολο της Ελληνικής φιλμογραφίας, ώστε η πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές να γίνει ευχερέστερη και αμεσότερη.


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe