Ο ιστότοπος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης

Μουσείο Κινηματογράφου

Επισκευθείτε την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα "Μουσείο Κινηματογράφου"

Μέσα από την ενότητα αυτή, θα μπορέσετε να πλοηγθείτε στα Ψηφιακά Μουσειακά Εκθέματα και να δείτε βίντεο με τρισδιάστατη αναπαράσταση για δέκα από αυτά.

Επίσης θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για την πολυμεσική έκδοση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Μουσείου Κινηματογράφου.

Αρχική σελίδα » Νέα & Ανακοινώσεις » Παρουσίαση Νέου

Νέα & Ανακοινώσεις

[31/01/2017]  Δημοσιεύτηκε από Admin

EΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ| 2-8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 Για πρώτη φορά διοργανώνεται Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου στην Αθήνα, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφόφιλους να γνωρίσουν τον σύγχρονο  κινηματογράφο του Καναδά.Η εκδήλωση  θα  διεξαχθεί  στις  2-8  Φεβρουαρίου  2017  στην  Ταινιοθήκη  της Ελλάδος και διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Καναδά (1867-2017) αλλά και τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα (1942-2017).

Το    μεγάλο    αυτό    αφιέρωμα    φιλοδοξεί    να    αναδείξει    το    στοιχείο    της πολυπολιτισμικότητας -θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δίγλωσσης αυτής χώρας όπου συνυπάρχει το  νέο με το παλιό,  η γαλλική  με την αγγλική κουλτούρα,  οι γηγενείς  πληθυσμοί  με  τους  μετανάστες.Ο  Καναδάς  σήμερα  είναι  συνώνυμοςκάποιων βασικών αξιών: η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία του λόγου, ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, η ανάδειξη της κουλτούρας των μειονοτήτων, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας απ΄ όπου κι αν προέρχεται, είναι μερικές από αυτές.

Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν και οι 11 ταινίες πρόσφατης παραγωγής (2014-
2016) που περιλαμβάνει η Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου: άλλες είναι αγγλόφωνες, άλλες γαλλόφωνες κι άλλες αποτελούν δημιουργίες των αυτοχθόνων Καναδών –μια μάλιστα από αυτές είναι γυρισμένη στην γλώσσα των Inuit. Κάποιες διαδραματίζονται στις επαρχιακές περιοχές του Καναδά, άλλες πάλι εστιάζουν στο φαινόμενο της μετανάστευσης προς την χώρα και τα ζητήματα που προκύπτουν από την σύγχυση ταυτότητας. Οι περισσότερες δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει διανομή στην Ελλάδα, ενώ αρκετές από αυτές έρχονται στην χώρα μας μετά την πρεμιέρα τους σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ όπως αυτό του Τορόντο. Τις υπογράφουν διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και ανερχόμενοι δημιουργοί   και ως σύνολο, καθρεφτίζουν τον πλούτο της πολιτισμικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας του Καναδά. Ταυτόχρονα, συγκροτούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της δυναμικής και πολυδιάστατης   καναδικής   κινηματογραφίας   που   δεν   εξαντλείται   σε   γνωστά ονόματα όπως αυτά των Ατομ Εγκογιάν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και του νεότερου Ξαβιέ Ντολάν, αλλά περιλαμβάνει σημαντικούς -αν και λιγότερο γνωστούς στην χώρα μας- κινηματογραφιστές όπως ο Ζαχαρίας Κουνούκ και ο Μπενουά Πιλόν.


ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

Η έναρξη της Εβδομάδας Καναδικού Κινηματογράφου θα γίνει με την αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Δυο Εραστές και μια Αρκούδα» («Two Lovers and a Bear») του Κιμ Νουέν (είσοδος με προσκλήσεις), μια γεμάτη ομορφιά και ποίηση ταινία που μας μεταφέρει κοντά στον  Βόρειο  Πόλο,  σε  μια  πόλη  200  κατοίκων,  όπου  οι  δρόμοι  δεν  βγάζουν πουθενά. Με φόντο αυτό το απόκοσμο σεληνιακό τοπίο, δύο βασανισμένες ψυχές, η Λούσι  και  ο  Ρομάν,  θα  κάνουν  ένα  αποφασιστικό  άλμα  για  να  βρουν  την εσωτερική τους ηρεμία. Ο σκηνοθέτης Κιμ Νουέν θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα καθώς και στην επαναληπτική προβολή (4/2).

Στην Αθήνα θα βρεθούν επίσης, ως προσκεκλημένοι της Καναδικής Πρεσβείας, ο Γουίλ Γουντς, παραγωγός της ταινίας "Mean Dreams" και η εντυπωσιακή νεαρή ηθοποιός Ντέβερι Τζέικομπς, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ποιήματα για νεαρά πνεύματα».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κυρίως ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και μια ταινία animation.

Αξίζει να αναφέρουμε πως  στο φιλμ της Μαριάν Ζεχίλ «Η άλλη όψη του Νοεμβρίου» πρωταγωνιστεί η Λιβανέζα  Αρσινόη Χαντζιάν,  μούσα και σύζυγος του Ατόμ Εγκογιάν, η οποία μάλιστα στα ενσαρκώνει διπλό ρόλο στην ταινία.

Στην  ταινία «Άλογα στο παράθυρο», η ηρωίδα δανείζεται την φωνή της Sandra Oh, γνωστής μας από την σειρά Grey’s anatomy. Η ταινία έναρξης «Two lovers and a bear» του Κιμ Νουέν μας έρχεται από τα φεστιβάλ των Καννών και του Τορόντο, ενώ το «Maliglutit» υπογράφει ο Ζαχαρίας Κουνούκ ο οποίος κατάγεται από τους Inuk. Το 2001 η ταινία του «Παγωμένος δρομέας» απέσπασε την Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά  και το βραβείο καλύτερης καναδικής ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Στο «Mean Dreams», πρωταγωνιστούν ο γνωστός ηθοποιός Μπιλ Πάξτον και η Σοφί Νελίς («Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» και «Η Κλέφτρα βιβλίων»), ενώ στο «Ποιήματα για νεαρά πνεύματα», η Ντέβερι Τζέικομπς, που κατάγεται από τους αυτόχθονες Mohawk, έχει γυρίσει μια μικρού μήκους ταινία για τις εξαφανίσεις και δολοφονίες αυτόχθονων γυναικών του Καναδά –ένα θέμα για το οποίο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά στην τιμή των 5 ευρώ για κάθε προβολή.

Η Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση των επετειακών  εκδηλώσεων  που έχουν προγραμματιστεί  για  το 2017.

 

 

  

→ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ/ CANADIAN FILM WEEK

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ/ SCREENING SCHEDULE

 

ΠΕΜΠΤΗ/ THURSDAY 02/02

20.00 Δυο εραστές και μια αρκούδα Two Lovers and a Bear - Kim Nguyen (2016, 96’)

           Παρουσία του σκηνοθέτη/ In presence of director

           [Είσοδος μόνο με προσκλήσεις/ By invitation only]

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ/ FRIDAY 03/02

19.00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης/ Round Table Discussion

          Καναδικός και Ελληνικός Κινηματογράφος: Αναπαριστώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα

          Canadian and Greek Cinema: Reflecting Today's World

          [Είσοδος ελεύθερη/ Free admission]

20.30 Εφιάλτες Mean Dreams - Nathan Morlando (2016, 108’)

          Παρουσία του παραγωγού Γουίλιαμ Γουντς/ In presence of producer William Woods

22.30 Η άλλη όψη του Νοεμβρίου L'autre côté de novembre - Maryanne Zéhil  (2016, 85’)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ/ SATURDAY 04/02

20.00 Δυο εραστές και μια αρκούδα Two Lovers and a Bear - Kim Nguyen (2016, 96’) (E)

          Παρουσία του σκηνοθέτη/ In presence of director

22.00 Τα ζιζάνια Les Mauvaises Herbes - Louis Bélanger (2016, 89’)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ/ SUNDAY 05/02

18.00 Άλογα στο παράθυρο Window Horses - Ann Marie Fleming (2016, 89’)

20.00 Maliglutit - Zacharias Kunuk (2016, 94’)

22.00 Κοιμώμενος γίγαντας Sleeping Giant - Andrew Cividino (2015, 80’)

 

ΔΕΥΤΕΡΑ/ MONDAY 06/02

20.00 Ποιήματα για νεαρά πνεύματα Rhymes for Young Ghouls - Jeff Barnaby (2014, 88’)

          Παρουσία της πρωταγωνίστριας Ντέβερη Τζέϋκομπς/ In presence of lead actress Devery Jacobs

22.00 Maliglutit - Zacharias Kunuk (2016, 94’) (Ε)

 

ΤΡΙΤΗ/ TUESDAY 07/02

20.00 Η άλλη όψη του Νοεμβρίου L'autre côté de novembre - Maryanne Zéhil  (2016, 85’) (E)

22.00 Νερό Water - Deepa Mehta (2005, 114’)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ/ WEDNESDAY 08/02

20.00 Iqaluit - Benoît Pilon (2016, 102’)

22.00 Εφιάλτες Mean Dreams - Nathan Morlando (2016, 108’) (Ε)