Sidebar Menu

Monos

From Friday, 7 Feb 2020 19:30 until Wednesday, 12 Feb 2020 19:30
At Venue B
Posted by pipidi

ΑΙΘΟΥΣΑ B

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/02 - ΤΕΤΑΡΤΗ 12/02

19:30 Monos 
Σκηνοθεσία: Alejandro Landes, Colombia
Διάρκεια: 102’
Χώρα: Colombia
Διανομή: Filmtrade

ΣΥΝΟΨΗ | Μια ομάδα εφήβων αγοριών και κοριτσιών ζουν σαν στρατιώτες σε ένα οροπέδιο στα επιβλητικά βουνά της Κολομβίας και έχουν δύο αποστολές: Να προσέχουν την Αμερικανίδα όμηρό τους και να διατηρούν στην ζωή μια αγελάδα σημαντική για την επιβίωσή τους. Όμως τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν πολύ στραβά...
Ο πολυβραβευμένος Alejandro Landes σκηνοθετεί μια ταινία πραγματική έκπληξη, πολύ πλουσιότερη των μερών που την απαρτίζουν και μας παίρνει μαζί του σε ένα καταιγιστικό κυνηγητό στην άγνωστη Νοτιοαμερικανική ζούγκλα.
ΟI MΟΝΟS πέρα από γεμάτη αισθήσεις και χρώματα, είναι μια ταινία με έντονες φιλοσοφικές αναφορές που αντανακλούν την ανθρώπινη εμπειρία της ζωής σήμερα.

 

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ALEJANDRO LANDES

Πώς προέκυψε αυτή η ταινία;

Υπήρξε ένας φαινομενικά ατέλειωτος εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, ένας πόλεμος με πολλά μέτωπα: παραστρατιωτικοί, αντάρτες, Νάρκος, κυβέρνηση. Η εύθραυστη πιθανότητα για ειρήνη είναι στον αέρα εδώ και πολύ καιρό. H ταινία OI MONOS διερευνά αυτή τη στιγμή μέσα από το πρίσμα μιας ταινίας πολέμου. Αν και αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία της γενιάς μου, δεν είναι η πρώτη ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας που μοιάζει να μαστίζεται από φαντάσματα. Αυτά τα φαντάσματα με ενέπνευσαν να διαμορφώσω την ταινία σαν ένα όνειρο πυρετού.

Πώς η κατάσταση στην Κολομβία σας ενέπνευσε γι’ αυτή την ταινία; Ο πρώην Πρόεδρος έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της FARC, της κύριας ομάδας ανταρτών και της κυβέρνησης, αλλά αυτή είναι μια ειρήνη που απορρίφθηκε στην εκλογική περιφέρεια με δημοψήφισμα και έπρεπε να προωθηθεί με εκτελεστικό διάταγμα. Η συμφωνία καλεί όλους τους αντάρτες να εκσφενδονίσουν τα πολυβόλα στα βουνά και τις ζούγκλες, να εγκαταλείψουν τα όπλα τους και να κατευθυνθούν στις πόλεις. Δεν είναι ακόμα σαφές πώς αυτό έχει εκληφθεί - θα είναι ευπρόσδεκτοι και θα βοηθηθούν να ξεκινήσουν εκ νέου ή θα σκοτωθούν στους δρόμους από εκδίκηση ή θα ξεχαστούν; Αυτό το ερώτημα δημιουργεί μια ωρολογιακή βόμβα. 

Αφήνετε τον θεατή σε ένα απροσδιόριστο περιβάλλον χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο. Ποια είναι η στρατηγική σας εδώ; 

Η ιδέα, από την ιστορία μέχρι το σχέδιο παραγωγής, ήταν να δημιουργηθεί ένας ατέρμονος κόσμος, εκτός τόπου και χρόνου, μακριά από τα πάντα, με αυτή την ομάδα παιδιών που εκπαιδεύεται και παρακολουθείται από κάποια άγνωστη δύναμη. Είναι σε μια αποστολή, μέρος ενός λαθραίου στρατού. Πρόκειται για μια ομάδα στρατιωτών στα μετόπισθεν ενός πολέμου, αλλά επίσης και μια σφιχτοδεμένη ομάδα εφήβων. Αν και οι ιδιαιτερότητες του Κολομβιανού εμφύλιου πολέμου ήταν η πηγή έμπνευσης, η ιδέα για την εμπειρία της ταινίας ήταν πάντα να διασχίζει τα σύνορα και να υφίσταται ως κόσμος από μόνη της.    

Τι σας γοήτευσε περισσότερο στο θέμα των εφήβων κομάντος;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ονειρευτεί, πολλές φορές, να τρέχουμε με τους φίλους μας κάπου μακριά και να κάνουμε ό, τι θέλουμε χωρίς κανείς να μας παρακολουθεί ή να μας λέει τι να κάνουμε. Στην ταινία ΟΙ ΜΟΝΟS, οι νέοι  χρησιμεύουν ως μεταφορά για την Κολομβία ως έθνος. Είναι μια νέα χώρα, που αναζητά ακόμα την ταυτότητά της και το όνειρο της ειρήνης είναι εύθραυστο, δοκιμαστικό και επαναλαμβανόμενο. Πολύ περισσότερο από μια εξερεύνηση παιδιών στρατιωτών, αυτή η ταινία μιλάει για την εφηβεία, γιατί τότε είναι που αρχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε... Είναι ένα στάδιο της ζωής που είμαστε παγιδευμένοι ανάμεσα στο να επιθυμούμε συντροφικότητα όπως και απεγνωσμένα να είμαστε μόνοι μας.

Ποια είναι η συγκεκριμένη αποστολή των ΜΟΝΟS;

Προσέχουν μια κρατούμενη πολέμου. Οι ομάδες ανταρτών σε όλο τον κόσμο παίρνουν κρατούμενους, για λόγους πολιτικής ή για τα χρήματα, για να τροφοδοτήσουν τον αγώνα τους. Σε γενικές γραμμές, τον κρατούμενο φροντίζουν οι χαμηλότεροι στην ιεραρχία, που συνήθως είναι οι νεότεροι στρατιώτες. Μερικές φορές, παιδιά. Είναι ο φθηνότερος τρόπος για να κρατήσεις κάποιον όμηρο. Οι στρατιώτες αυτοί είναι γενικά τοποθετημένοι στα μετόπισθεν, αλλά η σύγκρουση μπορεί να είναι τόσο έντονη και αποκαλυπτική όσο και στην πρώτη γραμμή. 

O Rambo, που τον υποδύεται η Sofia Buenaventura, είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας - είναι σχεδόν post-gender ... Στο σενάριο, ο Rambo είχε ένα συγκεκριμένο φύλο, αλλά κατά τη διάρκεια ενός χρόνου casting, ο προσδιορισμός του φύλου έγινε ασήμαντος. Κατά κάποιο τρόπο, μετά από την παρακολούθηση περισσότερων από 800 casting tapes, ψάχνοντας για τον Rambo, δεν βλέπαμε πλέον το φύλο. Η  Σoφία, που για πρώτη φορά την είδαμε να παίζει μπάσκετ και συχνά έχει το όνομα Matt, έχει μια βαθιά ηθική πυξίδα, καθώς και ανδρο-γυναικεία χαρακτηριστικά και κινήσεις, και έγινε ο Rambo. Δεν υπάρχουν αποκαλύψεις φύλου στην ιστορία, καθώς δεν είναι σημαντικό για τη γλώσσα και τη συζήτηση της ταινίας. Πρέπει να πω, όμως, ότι ήταν συναρπαστικό μετά από μια προβολή, οι μισοί θεατές νόμιζαν ότι ο Rambo είναι αγόρι και οι άλλοι μισοί κορίτσι. Όμως αυτό αλλάζει τις βαθύτερες εντυπώσεις της ταινίας; Νομίζω πως όχι.


Γιατί βάλατε τη Julianne Nicholson στο ρόλο της Doctora, μιας Αμερικανίδας αιχμάλωτης πολέμου;

Σε έναν όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο, ο πόλεμος είναι σπάνια τοπικός και οι ξένοι παίζουν ένα ρόλο. Στην ταινία ΟΙ ΜΟΝΟS,  αυτό βιώνεται μέσα από τον χαρακτήρα της Doctora. Αν και γνωρίζουμε ελάχιστα γι 'αυτήν, ενσαρκώνει τον ξένο, τον εχθρό και τη μητέρα. Αυτό που μου φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστικό για τη Julianne είναι η εγγενώς τρυφερή και μητρική της φύση, γεγονός που κάνει τη βίαιη μεταστροφή της ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ο ρόλος της ήταν απαιτητικός, ακόμη και εβδομάδες πριν από τα γυρίσματα. Η Julianne έτρωγε πενιχρά, έβαλε κάθε ματαιοδοξία στην άκρη και ήταν γενναία. Αποφάσισε νωρίς ότι δεν ήθελε να κάνει κανείς άλλος τις δύσκολες σκηνές - έκανε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των τρελών ρευμάτων του ποταμού και μιας κατολίσθησης σε ένα λόφο κατά τη διάρκεια νυχτερινής λήψης. 

Περιγράψτε τη διαδικασία casting των εφήβων κομάντος. 

Μια μεγάλη ομάδα casting μας βοήθησε να δούμε περισσότερα από 800 παιδιά από όλη την Κολομβία. Επιλέξαμε 30 για να συμμετάσχουν σε μια υποθετική βασική στρατιωτική εκπαίδευση ψηλά στα βουνά των Άνδεων. Για εβδομάδες, έκαναν αυτοσχεδιασμό και ασκήσεις το πρωί, με την Αργεντινή ηθοποιό Inés Efrón, και στρατιωτική εκπαίδευση το απόγευμα, μαθαίνοντας πώς να κρατούν ένα όπλο, να κάνουν σχηματισμούς, να πυροβολούν, έτσι ώστε να κινούνται σαν πραγματικοί κομάντος. Η στρατιωτική διδασκαλία έγινε από έναν πρώην διοικητή μιας φοβερής μονάδας μάχης ανταρτών που εγκατέλειψε το FARC και ονομάζεται Wilson Salazar. Αυτός ο άνθρωπος μας κατέκτησε και τελικά έπαιξε τον ρόλο του Messenger, δηλαδή την κύρια επαφή της ομάδας με την Οργάνωση. Βλέποντας την προσωπική και ομαδική δυναμική που προέκυψε από αυτές τις εξαντλητικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, επιλέξαμε την ομάδα των 8 που έγιναν ΟΙ ΜΟΝΟS. Αυτή η διαδικασία προετοιμασίας ήταν τα πάντα, πραγματικά. Έχοντας το cast να ζουν όλοι μαζί σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον για εβδομάδες, σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δημιούργησε μια μοναδική, δυναμική και κοινή εμπειρία, μπροστά από ένα μικρό συνεργείο και μια κάμερα, γεγονός που τους έδεσε μεταξύ τους, προτού ακόμη ξεκινήσει η παραγωγή.


Περιγράψτε το αρχικό τοπίο της ταινίας, το οποίο βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη βουνοπλαγιά έξω από μια μακρινή, ανώνυμη πόλη ...

Ψάχναμε για κάτι διαφορετικό και βρήκαμε αυτές τις μνημειακές, πέτρινες δομές - τα απομεινάρια ενός εγκαταλελειμμένου ορυχείου τσιμέντου - που έμοιαζε σαν να είναι η κορυφή του κόσμου. Η  τεράστια κλίμακα τους και η απλή γεωμετρία δημιούργησαν μια τόσο ιδιαίτερη αίσθηση του τόπου, που είναι αδύνατο να τοποθετηθεί στο χάρτη. Ήξερα αμέσως ότι βρήκαμε την τοποθεσία που θα ξεκινούσε η ταινία. Επίσης, αυτό το ορεινό οροπέδιο είναι ένα μοναδικό περιβάλλον - ένας πλωτός, άμορφος υγρότοπος  που κρατά τα αποθέματα ύδατος της χώρας. Αφηγηματικά, ακολουθούμε την πραγματική πορεία του νερού μέσα στην ταινία   - κυλάει κάτω από το βουνό, δημιουργώντας σπιράλ, μέχρι να φτάσει με μεγάλη κλίση στους καταρράκτες της ζούγκλας.


Πού κινηματογραφήσατε το αρχικό πλάνο;

Σε ένα μέρος περίπου τέσσερις ώρες με το αυτοκίνητο έξω από την Μπογκοτά, σε ένα εθνικό πάρκο που ονομάζεται Chingaza, το οποίο είναι πολύ ψηλά - πάνω από 13.000 πόδια. Είναι ένα απίστευτα φυσικό περιβάλλον λόγω της έλλειψης οξυγόνου, του κρύου, της υγρασίας και του απρόβλεπτου καιρού. Ήταν επίσης το πιο σιωπηλό μέρος που έχω βρεθεί. Το γύρισμα εκεί ήταν πραγματικά δύσκολο, αλλά η απόσταση και ο λεπτός αέρας έβαλε όλη την ομάδα σε μια διαφορετική κατάσταση, μακριά από τα πάντα, εκτός από τον κόσμο της ταινίας.

  Πού γυρίσατε τις σκηνές της ζούγκλας; 

Γυρίσαμε σε ένα μέρος πέντε ώρες από τη Medellín στον ποταμό Samaná, ένα θεαματικό μέρος που μέχρι πρόσφατα ήταν εντελώς απρόσιτο εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και παραστρατιωτικών. Επίσης, ο χρυσός στον ποταμό προσελκύει παράνομες εξορύξεις. Δεδομένου ότι όλο αυτό που συνέβαινε δεν ήταν πολύ καιρό πριν, είναι πολύ επικίνδυνο να το επισκεφθεί κανείς, η περιοχή όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό παρθένα - μια παράξενη ευλογία της βίας της Κολομβίας.   

Ήταν δύσκολα τα γυρίσματα στη ζούγκλα; 

Περπατήσαμε κάτω από ένα απότομο φαράγγι της ζούγκλας στο ποτάμι με μια ομάδα από μουλάρια που έφεραν το φαγητό μας και τα εργαλεία στις πλάτες τους. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της εθνικής ομάδας καγιάκ της Κολομβίας, φτάσαμε κάτω και ετοιμάσαμε ένα πρόχειρο στρατόπεδο με στρατιωτικές σκηνές που είχαν κατασκευαστεί για το cast και το συνεργείο, από μια μεγάλη οικογένεια ανθρακωρύχων χρυσού. Κοιτάζοντας πίσω, είναι μαγικό πώς μια ομάδα καγιάκ, ανθρακωρύχοι χρυσού και μουλάρια κράτησαν ζωντανό το γύρισμα στη ζούγκλα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Εκεί κάτω ήμασταν μόνο εμείς, ο ποταμός και ένα δορυφορικό τηλέφωνο για έκτακτες ανάγκες.

 Ποια είναι η σημασία του τίτλου; 

Είναι ένα κοινό πρόθεμα στα ισπανικά και προέρχεται από την ελληνική λέξη «μόνος» και αποτελεί την κωδική ονομασία της ομάδας στην ταινία.  

Τι προσπαθείτε να πείτε μέσω της βίας που απεικονίζετε στην ταινία; 

Η βία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του πολέμου και ως εκ τούτου μια αναπόφευκτη εμπειρία γι 'αυτή την ομάδα νέων και τους ομήρους. Η πρόθεση δεν ήταν να απεικονίσει μια βίαιη ή ρομαντική βία που στην οθόνη μπορεί να φαίνεται διασκεδαστική ή γενναία, αλλά μάλλον μια πραγματική, ψυχρή βία που είναι φοβερή ακόμη και για τον εκτελεστή. Ο πόλεμος είναι μέσα μας, ως είδος. 

Βλέπετε ελπίδα για την Κολομβία και για τον κόσμο γενικότερα; 

Βλέπω, και γι 'αυτό έκανα αυτή την ταινία. Σίγουρα όχι ως απάντηση, αλλά ως μέρος ενός παρελθόντος, παρόντος και ενδεχομένως μιας μελλοντικής συζήτησης. Είναι αλήθεια ότι παρά την ειρηνευτική συμφωνία, κάποιοι αντάρτες αρνήθηκαν να καταστρέψουν τα όπλα τους και οι παραστρατιωτικές ομάδες συνεχίζουν να σκοτώνουν κοινωνικούς λειτουργούς και ηγετικά στελέχη. Η κατάσταση είναι ασταθής και υπάρχει μεγάλη οργή στην Κολομβία και τον κόσμο σήμερα. Αυτός ο θυμός φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια παντού και ίσως αυτό να είναικαλό γιατί δεν μπορείς να κοιτάς αλλού. Είσαι αναγκασμένος να δεσμευτείς, να αναρωτηθείς. Η ταινία φτάνει στο τέλος με έναν πολύ φυσικό τρόπο και μας βάζει να αντιμετωπίσουμε ένα ερώτημα.  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Alejandro Landes

Σκηνοθέτης / Παραγωγός / Σεναριογράφος

Ο Alejandro Landes είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος από την Κολομβία-Εκουαδόρ. Απόφοιτος του Brown University με πτυχίο στην Πολιτική Οικονομία, ο Landes ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοσιογραφία, γράφοντας για την Miami Herald. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του έγινε με το COCALERO, ένα ντοκιμαντέρ για τον ηγέτη της Βολιβιανής εργατικής δύναμης Evo Morales και την εκστρατεία για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, που παρουσιάστηκε το 2007 στο Sundance Film Festival και παίχτηκε σε περισσότερες από 20 χώρες. Το 2010, ο Landes επιλέχθηκε για υποτροφία στο Sundance Institute Director’s and Screenwriter’s Lab και στο Cannes Cinéfondationresidence, όπου έγραψε την πρώτη του μυθοπλασία PORFIRIO. Η ταινία, στην οποία ο Landes ήταν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, έκανε πρεμιέρα στο Cannes Directors’ Fortnight το 2011 και κέρδισε κορυφαία βραβεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, διερευνά αυτό που οδήγησε έναν άνθρωπο στην παράλυση εξαιτίας μιας αδέσποτης αστυνομικής σφαίρας σε μια αεροπειρατεία, και έπαιξε ο ίδιος τον ρόλο του Porfirio Ramirez.

Η ταινία ΟΙ MONOS,  είναι η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Landes κι έκανε  παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance του 2019. Ακολούθησε η Διεθνής Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Landes έχει πάθος με την αρχιτεκτονική και έχει σχεδιασει  μια μοντέρνα κατοικία στο Μαϊάμι, την Casa Bahia, το 2015. Επί του παρόντος ζει στη Νέα Υόρκη.

 

Alexis Dos Santos Σεναριογράφος  Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ταινία Glue στο IFFR του Ρότερνταμ το 2006, όπου κέρδισε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για νέους.Η ταινία επίσης προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και κέρδισε πάνω από 17 διεθνή βραβεία.Η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους Unmade Beds δημιουργήθηκε στο Cinefondation Residence στις Κάννες, γυρίστηκε στο Λονδίνο, υποστηριζόμενη από το Film Four, και έκανε πρεμιέρα στο Sundance το 2009. Επίσης προβλήθηκε στην Berlinale και παίχτηκε σε περισσότερες από 20 χώρες.       

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Alejandro Landes

ΣΕΝΑΡΙΟ

Alejandro Landes & Alexis Dos Santos

ΙΣΤΟΡΙΑ

Alejandro Landes

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Alejandro Landes & Fernando Epstein

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Santiago Zapata, Cristina Landes

ΜΟΝΤΑΖ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗΣ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 

 

CAST

Mica Levi

 

 

Rambo

Sofía Buenaventura

Lobo

Julián Giraldo

Leidi

Karen Quintero

Sueca

Laura Castrillón

Pitufo

Deibi Rueda

Perro

Paul Cubides

Bum Bum

Sneider Castro

Patagrande

Moises Arías

Doctora

Julianne Nicholson

Mensajero

Wilson Salazar

Buscador de Oro

Jorge Román

Periodista

Valeria Solomonoff

 

 

 

Offices

Cinema

Member of

europa-cinemas-creative-europe