Μέχρι το πλοίο

From Monday, 31 May 2021 21:00 until Monday, 31 May 2021 22:45
At Lais
Posted by pipidi

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΪΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/05

21.00 Μέχρι το πλοίο | Αλέξης Δαμιανός (1966, 93 λεπτά, Ελλάδα) / Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Προβολή στο πλαίσιο του προγράμματος συλλογικού σινεμά σε επιμέλεια της Delphine Leccas *Δυστυχώς, ήταν παράδεισος. Σε συνεργασία με το χώρο TAVROS της Locus Athens.

Είσοδος ελεύθερη.  (ώρα προσέλευσης: 30 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής).


Η ταινία αφηγείται το ταξίδι ενός τραχύ βουνίσιου άνδρα (τον ρόλο υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης) που κατευθύνεται προς τα ξένα αναζητώντας πρασινότερες πεδιάδες. Ο Δαμιανός καταγράφει το εσωτερικό δράμα των απόκληρων που αδυνατούν να ριζώσουν κάπου. Μέσα από τρία επεισόδια, παρουσιάζονται τα τρία στάδια της εξελισσόμενης σεξουαλικότητας ενός άνδρα: έλξη, ερωτισμός και σεξουαλική καταστολή. Βασισμένο στα διηγήματα Δαχτυλίδι του Σπήλιου Πασαγιάννη, Νανότα του Γρηγορίου Ξενόπουλου και σε ένα νεοελληνικό λαϊκό τραγούδι, το ντεμπούτο του Αλέξη Δαμιανού αποτελεί μία εκπληκτικά οικεία και ποιητική ιστορία.

Αλέξης Δαμιανός (1921-2006, Αθήνα) ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης.
Σπούδασε στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδος και στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με μονάχα τρεις ταινίες στο δυναμικό του (συμπεριλαμβανομένης της γνωστής
Ευδοκία, 1971), θεωρήθηκε μία από τις εμβληματικές προσωπικότητες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφο και το έργο του κατατάσσεται ανάμεσα στις σημαντικότερες ταινίες της ελληνικής ιστορίας.


*Δυστυχώς, ήταν παράδεισος
Πρόγραμμα συλλογικού σινεμά Επιμέλεια: Delphine Leccas
και online εκδόσεων Επιμέλεια: Delphine Leccas & locus athens
Περισσότερα θα ανακοινώνονται σταδιακά στην ιστοσελίδα: https://tavros.space (*
Δυστυχώς, Ήταν Παράδεισος: μια ποιητική συλλογή του Mahmoud Darwish)

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, του Goethe-Institut Athen και υπό την αιγίδα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Σε συνεργασία με τον οργανισμό ΑΙΝ.

Offices

Cinema

Member of

europa-cinemas-creative-europe