Νέα & Ανακοινώσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Tα πιο όμορφα, παιχνιδιάρικα και εκφραστικά  γαλάζια μάτια του ελληνικού σινεμά έκλεισαν για πάντα σήμερα. Ο Ηλίας Λογοθέτης, ο ηθοποιός με το σπινθηροβόλο βλέμμα, το καυστικό χιούμορ και το πηγαίο, εκρηκτικό ταλέντο, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.
Αν και γνωστός στο ευρύ κοινό από τους ρόλους του στο θέατρο και την τηλεόραση, έγραψε τη δική του ιστορία και στο ελληνικό σινεμά, κάνοντας το ντεμπούτο του στην Βαβυλωνία του Γ.Διζικιρίκη, και συνεχίζοντας την καριέρα του σε ταινίες όπως τα Παιδιά της Χελιδόνας του Κ.Βρεττάκου, το Aίμα των Αγαλμάτων του Τ. Λυκουρέση, το Άρπα Colla του Ν.Περράκη και το Βιοτεχνία Ονείρων του Τ.Μπουλμέτη, κερδίζοντας πολλές φορές το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ισορροπώντας ιδανικά μεταξύ καλλιτεχνικού σινεμά και λαϊκης κωμωδίας  συνεργάστηκε σε δύο ταινίες με τον Θανάση Βέγγο (Ο Θανάσης στη Χώρα της Σφαλιάρας, Θανάση, Σφίξε κι Άλλο το Ζωνάρι).
Συνδύαζε το κωμικό με το δραματικό, όπως μόνο οι μεγάλοι κωμικοί ξέρουν, ενώ αξέχαστος θα μείνει ο διπλός ρόλος του (ενσάρκωνε τον παππού και τον Βιζυηνό) στο Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον του Λάκη Παπαστάθη, και βέβαια στις δύο εμβληματικές ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου Τοπίο στην Ομίχλη και στο Μετέωρο Βήμα του Πελαργού.  
"Αν κάνω ένα βήμα είμαι αλλού", λεει ο Ηλίας Λογοθέτης στο Μετέωρο Βήμα, με το δεξί του πόδι να αιωρείται πάνω από τη διαχωριστική γραμμή των συνόρων των δύο χωρών στο αγγελοπουλικό σύμπαν. Σήμερα, ο Ηλίας Λογοθέτης, έκανε το μεγάλο βήμα: πέρασε στην απέναντι πλευρά, πέρα και πάνω από τα σύνορα…

Το ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του με την υπόσχεση να προβάλλει το έργο του στις επόμενες γενιές.

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe