Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Παρακολουθούμε, ανακαλύπτουμε και μαθαίνουμε μαζί!

Ελάτε να ανακαλύψετε τη μαγεία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου μέσα από το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα CinEd στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για παιδιά και εφήβους.

Τι είναι το CinEd;

Σκοπός του CinEd είναι η μύηση των παιδιών και των εφήβων στη μαγεία του κινηματογράφου. Το CinEd είναι μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (cined.eu), με μια κινηματογραφική συλλογή που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 21 τίτλους από τις φιλμογραφίες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κι η οποία είναι ειδικά αφιερωμένη στην κινηματογραφική εκπαίδευση. Σημαντικό στοιχείο αυτής της πλατφόρμας είναι τα εκπαιδευτικά υλικά (παιδαγωγικοί φάκελοι, φυλλάδια μαθητών και διαθεματικό υλικό), τα οποία διατίθενται δωρεάν κι είναι ειδικά σχεδιασμένα για την κινηματογραφική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προβολές για μαθητές όλων των βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα και στον χώρο της Ταινιοθήκης, καθώς και εργαστήρια επιμόρφωσης κινηματογραφικής παιδαγωγικής για δασκάλους και καθηγητές.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργηθεί η γνώση της νέας γενιάς στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και καλλιτεχνικής ευαισθησίας που κατ’ επέκταση θα συμβάλει στην γενικότερη εκπαίδευση και αντίληψη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το CinEd 2.1 Let's watch together – Εκπαίδευση στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο για Παιδιά και Νέους υποστηρίζεται από την Creative Europe MΕDIA. Καθοδηγήθηκε μεταξύ 2015 και 2020 από το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, με τη συμμετοχή της Γαλλικής Ταινιοθήκης, και από τον Οκτώβριο του 2020 καθοδηγείται από την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας /Cinemateca Portuguesa στη Λισαβόνα, με τη συμμετοχή δώδεκα εταίρων και τριών συνεργαζόμενων εταίρων, που όλοι ασχολούνται με την κινηματογραφική εκπαίδευση, καθώς και ενός τεχνολογικού παρόχου. Οι άλλοι φορείς/εταίροι εδρεύουν στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, αλλά και την Τουρκία.


Τι προσφέρουμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος;

1. Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς για παιδιά και νέους από 6 έως 19 ετών:

Σε ποιους απευθύνεται;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων  στην περιοχή της Αττικής με επίσκεψη στο χώρο της Ταινιοθήκης. Βασίζεται σε σύγχρονες μαθητοκεντρικές και βιωματικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, αποτελεσμα της εμπειρίας και της συνεργασίας στην ανταλλαγή πρακτικών σε σχέση με την κινηματογραφική εκπαίδευση των μελών του CinEd.  

Τι περιλαμβάνει: 
- Επίσκεψη και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης. 
- Προβολή ταινιών στη μεγάλη οθόνη. 
- Μετά την προβολή οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να εκφραστούν μέσω δημιουργικών κατασκευών και βιωματικών εργαστηρίων.

Αναλυτικά:

Στην παρούσα φάση προσφέρονται τα εξής προγράμματα: 

  • Μαγικές Εικόνες: Μουσείο Κινηματογράφου και Κινηματογράφος των Απαρχών
    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στο Μουσείο Κινηματογράφου ενώ δίνεται έμφαση στα προ-κινηματογραφικά εκθέματα της συλλογής και στα βίντεο που παρουσιάζουν και αναλύουν τη λειτουργία της προβολής εικόνων (με μαγικό φανό) και τη δημιουργία της εντύπωσης της κίνησης (στο ζωοτρόπιο, κ.ά). Ακολουθεί προβολή, σε μεγάλη οθόνη, μερών ή όλου του προγράμματος Κινηματογράφος των Απαρχών του CinEd, που περιλαμβάνει βωβές ταινίες πρωτοπόρων της κινηματογραφικής τέχνης, όπως των αδελφών Λυμιέρ, του Ζορζ Μελιές κ.ά. Έπειτα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν σε ομαδικές και βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια γύρω από τα μουσειακά τέχνεργα και τις ταινίες.
  • Ο μπλε τίγρης: από την πόλη στη φύση και στο κινούμενο σχέδιο
    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, πρώτον, προβολή σε μεγάλη οθόνη της βραβευμένης τσεχικής ταινίας Ο μπλε τίγρης (2012, 90’) του Πετρ Ουκροπέτς, η οποία συνδυάζει κινηματογραφικό ρεαλισμό με τεχνικές κινουμένου σχεδίου και εμψύχωσης (animation), δεύτερον, περιήγηση στο Μουσείο Κινηματογράφου , με έμφαση κι εδώ στα κινηματογραφικά εκθέματα (π.χ. ζωοτρόπιο) που συνδέονται με τις απαρχές του κινουμένου σχεδίου και, τρίτον,  ομαδοσυνεργατικά εργαστήρια κατασκευής οπτικών παιχνιδιών και κινουμένων σχεδίων, καθώς και σωματικές και βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, με αφορμή την ταινία και βασισμένα στο εκπαιδευτικό δράμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και συντονισμό της εκπαιδευτικής επίσκεψης, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3612046, 210 3609695 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


2. Επιμορφωτικά εργαστήρια κινηματογραφικής παιδαγωγικής για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. 

Σε ποιους απευθύνεται:
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρέχει δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια κινηματογραφικής παιδαγωγικής για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης. Στόχος του προγράμματος είναι οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τα απαραίτητα παιδαγωγικά-καλλιτεχνικά εργαλεία, χρησιμοποιώντας το CinEd μέσα στην τάξη σε βάθος χρόνου. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν προβολή επιλεγμένων ταινιών της συλλογής και συζήτηση για την αξιοποίηση των παιδαγωγικών φακέλων και των φυλλαδίων μαθητή/τριας. Επίσης, παρέχονται βιωματικά εργαστήρια από τις εμψυχώτριες του CinEd για την Ταινιοθήκη, καθώς, μεταξύ άλλων, το εκπαιδευτικό δράμα θα αποτελέσει μία από τις διδακτικές μεθόδους. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή και εμβάθυνση με τον κινηματογραφικό πλούτο του CinEd.

Τι περιλαμβάνει:

- Προβολή επιλεγμένων ταινιών της συλλογής και συζήτηση για την αξιοποίηση των παιδαγωγικών φακέλων και των φυλλαδίων μαθητή/τριας σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ταινιοθήκη αλλά και στη σχολική τάξη.  
- Βιωματικά εργαστήρια. Το εκπαιδευτικό δράμα θα αποτελέσει μία από τις μεθόδους διδακτικής προσέγγισης του επιμορφωτικού προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς του CinEd.

Συνέχεια μέσα στην τάξη:
Επίσης παρέχεται και η δωρεάν δυνατότητα συνέχειας του CinEd μέσα στην τάξη, με την επίσκεψη (κατόπιν συνεννόησης) ειδικευμένων εμψυχωτών του προγράμματος του CinEd στο σχολείο. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή και εμβάθυνση με τον κινηματογραφικό πλούτο του CinEd.

Τα εργαστήρια θα γίνονται κάθε Σάββατο (κατόπιν συνεννόησης)
Διάρκεια εργαστηρίων: 3 ώρες
Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 104 35 Κεραμεικός, Αθήνα (Μετρό: Κεραμεικός)
Δήλωση ενδιαφέροντος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


3. Προβολές και επιμορφωτικά εργαστήρια εκπαιδευτικών σε σχολεία όλης της Ελλάδας

Η Ταινιοθήκη ως μέλος του CinEd προσφέρει πρόσβαση στην συλλογή ταινιών του CinEd σε κάθε γωνία και σε κάθε σχολείο της Ελλάδας. Ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία της με εκπαιδευτικούς της Δράμας.
Εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα καλούνται να κάνουν εγγραφή στο CinEd και υστέρα από πιστοποίηση και επικοινωνία με την Ταινιοθήκη, θα μπορούν λάβουν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως επιμορφωτική υποστήριξη για το πώς μπορούν να προβάλουν τις ταινίες, να συζητήσουν και να παίξουν γύρω από αυτές με τους μαθητές τους.


Οδηγίες Εγγραφής στην πλατφόρμα CinEd 

Για την δωρεάν πρόσβαση στη συλλογή του CinEd ακολουθείτε τα εξής  βήματα:

  1. Eγγράφεστε στην πλατφόρμα του CinEd, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cined.eu
  2. Στη συνέχεια, για την επιβεβαίωση της εγγραφής σας, θα πρέπει να αποστείλετε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με θέμα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, και τα στοιχεία σας: Ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας, εκπαιδευτικό ίδρυμα ή πολιτισμικός φορέας.


Ταυτότητα του CinEd για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Διευθύντρια του CinEd για την Ταινιοθήκη της Ελλάδος:
Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Γενικός Συντονισμός:
Ιουλία Μέρμηγκα, Δρ. Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών

Συμμετέχουν στην παιδαγωγική ομάδα:
Φωτεινή Ασημακοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ 
Λίτσα Κούρτη, Ομότιμη Καθηγήτρια  Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ 

Εμψυχώτριες:
Ιουλία Μέρμηγκα, Δρ. Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών
Κατερίνα Παπαγεωργίου, Ηθοποιός, Θεατροπαιδαγωγός

Συντονισμός προβολών και εργαστηρίων:
Κατερίνα Γεωργίου,  Υπεύθυνη Αρχείου και Εκπαιδευτικών Δράσεων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Υπεύθυνη προώθησης:
Ιωάννα I. Πίπιδη, Ψηφιακό μάρκετινγκ, Διαχείριση Επικοινωνίας και Περιεχομένου


Δείτε το βίντεο για να γνωρίσετε καλύτερα την ψηφιακή πλατφόρμα CinEd: 

Διδάσκοντας με το CinEd – Παρακολουθούμε, επιλέγουμε, οργανώνουμε, μοιραζόμαστε! 

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι, με ένα διασκεδαστικό τρόπο μάθησης, η μύηση   των παιδιών και των εφήβων στη μαγεία του κινηματογράφου! 


Γνωρίστε την πλατφόρμα του CinEd εδώ. 


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe