17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών

Κατάλογος | Catalogue

Παράθυρα στον Πλανήτη μας
15 και 16 Μαρτίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στις 18:00, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, ανοίγει και πάλι «Παράθυρα στον Πλανήτη μας», με ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και θεματικές συζητήσεις για επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα! Μια σειρά προβολών που διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.  

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 ταινίες από 9 χώρες -Ελλάδα, Γαλλία, Η.Π.Α., Ισπανία, Μεξικό, Νορβηγία, Ολλανδία, Σερβία, Χονγκ-Κονγκ- και σημαντικές συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, την υπερεκμετάλλευση της γης, την ενέργεια κ.α. Περιβαλλοντικά ζητήματα που ανήκουν πια στην καθημερινότητά μας!  

Για έκτη συνεχή χρονιά – η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενώνει τις δυνάμεις της με την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ όπου φιλοξενούνται οι δύο πρώτες ημέρες προβολής του 17ου Πανοράματος.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 

 
18:00 Alcarràs
2022, Carla Simón / ΙΣΠΑΝΙΑ, 120΄
Η ζωή μια οικογένειας αγροτών που καλλιεργεί ροδακινιές στο μικρό χωριό Αλκαράς της Καταλωνίας.  Πώς αυτή η ζωή τίθεται σε κίνδυνο μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της φάρμας και την πώλησή της από τους κληρονόμους τους. Ταινία βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
 
20:00 Φωνή Αιγαίου
2004, Λυδία Καρρά / ΕΛΛΑΔΑ, 61΄ 
Ένα παλαιότερο ντοκυμαντέρ που όμως σήμερα είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά καθώς αναφέρεται στην δόμηση και ιδιαίτερα την αυθαίρετη που αλλοιώνει  το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου.
Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις σκληροτράχηλες πλαγιές & τις παρθένες ακρογιαλιές, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί χωρίς αμπέλια, αλώνια, αδόμητες παραλίες… Η ταινία ανιχνεύει τις ρίζες των σημερινών εξελίξεων και πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο – αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «… το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…»
 
Συζήτηση: «Η αξία του τοπίου και η υπερεκμετάλλευση της γης», με τους:
- Λυδία Καρρά, Σκηνοθέτη & Πρόεδρο ΕΛΛΕΤ
- Γιώργο Πολίτη, Δικηγόρο – Νομικό Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας & Χωροταξίας
- Ντίνα Καράτζιου, Δημοσιογράφο
 
 
21:35 The Digger
2020, Τζώρτζης Γρηγοράκης / ΕΛΛΑΔΑ, 101΄ 
Ο Νικήτας  ζει στην αγροτική βόρειο Ελλάδα,  όπου μια μεταλλευτική εταιρεία απειλεί το φυσικό περιβάλλον, καταστρέφει το τοπίο και διαταράσσει την καθημερινή του ζωή.  Μετά από 20χρονη απουσία επιστρέφει ο γιός του Γιάννης, ο οποίος, μαθαίνοντας τον θάνατο της μητέρας του, διεκδικεί την μισή κληρονομιά προκαλώντας νέες εντάσεις στην ζωή του Νικήτα.
 
 
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 


18:00 Demain
2015, Cyril Dion & Mélanie Laurent / ΓΑΛΛΙΑ, 118΄
Μια πολυβραβευμένη ταινία του Cyril Dion για την κλιματική αλλαγή, γυρισμένη σε 10 χώρες. Η ταινία, ενώ περιγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα, τελειώνει με μια νότα αισιοδοξίας καθώς ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι μπορούμε, με τη δράση μας, την κινητοποίησή μας και τα εργαλεία που έχουμε, να ανατρέψουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία προς την οικολογική καταστροφή.
 
Συζήτηση: «Κλιματική Αλλαγή», με τους:
- Μιλτιάδη Λάζογλου, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΕΛΛΕΤ
- Χρήστο Γιαννακόπουλο, Διευθυντή Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
 
20:20 Into the Land of Ice and Fire
2021 , Δήμητρα Ζήρου / ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, 90΄
Ένα βραβευμένο ντοκυμαντέρ για την ζωή των Σάμι στον Βόρειο Πόλο, το μέρος του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Το ντοκυμαντέρ περιγράφει την ζωή δίπλα στην φύση των Σάμι και τους κινδύνους για την βιοποικιλότητα αλλά και για την δική τους επιβίωση. Η ταινία διηγείται δύο παράλληλες ιστορίες: της 86χρονης Σάρα και του Μίκα, ενός 7χρονου αγοριού, που ζουν και οι δύο στην μέση της Νορβηγικής τούνδρας.
 
21:55 The Velvet Queen
2021, Marie Amiguet & Vincent Munier / ΓΑΛΛΙΑ, 92΄
Ένα ταξίδι «μυσταγωγικό»  του Γάλλου συγγραφέα Sylvain Tesson στα Ιμαλάϊα μαζί με τον φωτογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας Vincent Munier, σε αναζήτηση της Λεοπάρδαλης του Χιονιού που ζει στο Θιβέτ και που βλέπει κανείς σπανιότατα. Μια ταινία γεμάτη σεβασμό για την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα. Βραβευμένη με το Σεζάρ καλύτερης μικρής ταινίας.
 
 


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το εισιτήριο ανά ταινία τιμάται €4,00. Ενιαίο εισιτήριο ημέρας €7,00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους.

Το 17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών αφιερώνεται στη μνήμη του Κώστα Καρρά, Ιδρυτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Το 17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΕΥΔΑΠ.
Οι επετειακές εκδηλώσεις των 50 χρόνων της ΕΛΛΕΤ υποστηρίζονται από τους: Electra Hotels & Resorts, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Asset Management, Μπισκότα Παπαδοπούλου    
Χορηγοί επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, International New York Times, MAD, ΙΑΝΟΣ, deBop, Εcopress

Κατεβάστε όλο το πρόγραμμα εδώ.

17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών
17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών
()

Παράθυρα στον Πλανήτη μας
15 και 16 Μαρτίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στις 18:00, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, ανοίγει και πάλι «Παράθυρα στον Πλανήτη μας», με ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και θεματικές συζητήσεις για επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα! Μια σειρά προβολών που διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.  


Περισσότερα...

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe