Ψηφιοποίηση - Κοινωνία της Πληροφορίας

Ψηφιοποίηση - Κοινωνία της Πληροφορίας: «ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ»

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο «Ψηφιακό απόθεμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Μουσείου Κινηματογράφου». Σκοπός του έργου είναι η ψηφιοποίηση και επεξεργασία ενός μέρους των ταινιών, αλλά και των συλλογών αρχειακού υλικού της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η ανάδειξη και προβολή της ευρύτερης αυτής συλλογής, και κατά συνέπεια της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και η ανάδειξη και προβολή του Μουσείου Κινηματογράφου, μέσα από το Διαδίκτυο.

Σήμερα, η επίκληση χρήσης νέων τεχνολογιών είναι μια πρόκληση που, ιδιαίτερα αναφορικά με το αίτημα για «εύκολη πρόσβαση», καθιστά πρωτεύουσα αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός «ψηφιακού αποθέματος» της κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Στην εποχή μας εξάλλου, οι απαιτήσεις από τα κινηματογραφικά αρχεία ολοένα αυξάνονται, και οι προσαρμογές αυτών στα νέα δεδομένα είναι επιτακτικές.

Τώρα, που περισσότεροι ερευνητές σκύβουν και μελετούν τον καταγεγραμμένο «εν δράσει κόσμο» του αιώνα που πέρασε, πάνω στο σελιλόιντ, αλλά και στο υπόλοιπο υλικό που συνθέτει τη συλλογή του κινηματογραφικού αρχείου, όλα τα κινηματογραφικά αρχεία έχουν ανοίξει τις συλλογές τους στον κόσμο.

Ελπίζουμε πως το Ίδρυμά μας θα κατορθώσει να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμο απ’ ό,τι είναι μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό θα είναι το έργο που θα μπορεί να επιτελέσει αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και εξελίξεων. Η χρήση της νέας τεχνολογίας θα διευκολύνει και το αρχείο και τους χρήστες, ώστε να γίνουν κοινωνοί των θησαυρών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Θεματοφύλακες της φιλμικής μνήμης.

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe