Νέα & Ανακοινώσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020
online.tainiothiki.gr

To κουίρ-φεμινιστικό φεστιβάλ Αφροδίτη* ξεκίνησε το 2018 στην Αθήνα επιδιώκοντας μια μακροπρόθεσμη σχέση με εγχώριες και διεθνείς ΛΟΑΤΚΙ+ φεμινιστικές κοινότητες. Το φεστιβάλ Αφροδίτη* 2020, μέσα από προβολές καλλιτεχνικών ταινιών, διοργάνωση συζητήσεων και εργαστηρίων, πραγματεύεται τις έννοιες της γειτνίασης, της απόστασης, της σεξουαλικότητας, του σώματος και της οικειότητας στο βαλκανικό πλαίσιο, αναρωτώμενη *πώς βιώνεται η ευαλωτότητα, ο εγκλεισμός, ο περιορισμός της μετακίνησης και οι πολιτικές των κλειστών συνόρων, αλλά και ποιοι νέοι τρόποι επαφής αναδύονται μέσα από αυτούς τους περιορισμούς σε σχέση εξελισσόμενη συνθήκη της πανδημίας. 

Πιο συγκεκριμένα, το επιμελητικό εγχείρημα του φετινού φεστιβάλ αποτελεί μια εναρκτήρια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, αποβλέποντας στη δημιουργία μιας πλατφόρμας κουίρ-φεμινιστικών ομάδων και συλλογικοτήτων από τις όμορες βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Τουρκία). Πρόθεση μας είναι να συνομιλήσουμε με κουίρ-φεμινιστικές καλλιτέχνιδες* και συλλογικότητες, και να αναδιαπραγμα-τευθούμε το αφήγημα που αφορά στις ιδιαιτερότητες της Βαλκανικής χερσονήσου, το οποίο βασίζεται τόσο σε πολιτισμικά στερεότυπα, όσο και σε αποσπασματικές ιστορικο-πολιτικές συνδέσεις, γνωστικά κενά και οξύμωρες συγγένειες.

Το Sofia Queer Forum είναι ένα εγχείρημα από την Βουλγαρία που διερευνά το φύλο και τη σεξουαλικότητα με τα μέσα της σύγχρονης τέχνης.

Η ομάδα Tiiiit! Inc. διοργανώνει το μοναδικό φεμινιστικό φεστιβάλ στη B.Μακεδονία - Prvo pa žensko (Είναι το πρώτο και είναι κορίτσι) και τις δραστηριότητες της πλατφόρμας Matka (Μήτρα) που υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Η Alliance Against LGBT Discrimination (Aleanca LGBT) είναι μια αλβανική μη κυβερνητική οργάνωση που οραματίζεται μια ελεύθερη, ανοιχτή και ισότιμη κοινωνία που περιλαμβάνει άτομα όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών και ταυτοτήτων φύλου.

Το Pembe Hayat Kuir Fest διοργανώνεται από την Pink Life, την ένωση αλληλεγγύης λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων (ΛOAT) στην Άγκυρα, και αποτελεί το πρώτο κουίρ φεστιβάλ στην Τουρκία. 

Επιπλέον στα πλαίσια του φεστιβάλ Αφροδίτη* πραγματοποιήθηκε ένα ανοιχτό κάλεσμα απευθυνόμενο σε γυναίκες* και ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτέχνες* με καταγωγή από τις Βαλκανικές χώρες που ζουν ή έχουν ζήσει στην Ελλάδα. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει ταινίες μικρού μήκους, πειραματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και diy βίντεο που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία και τον αγώνα για δικαίωση των θηλυκότητων*, τη συστημική βία που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσα από τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου και μέσα στις οικογένειες τους. Επίσης προβάλλονται ταινίες που πραγματεύονται τις εμπειρίες της (κουίρ) μητρότητας, τα φεμινιστικά δίκτυα αλληλεγγύης ως απάντηση στις πατριαρχικές και ρατσιστικές βιαιότητες, καθώς και τη δημιουργία νέων μορφών εγγύτητας στην ψηφιακή εποχή. 

Καλλιτέχνιδες*/κινηματογραφιστές*: Metin Akdemir, Renato Balla, Milena Gramova, Anastasija Lazarova,Marina Gržinić/Aina Šmid/Zvonka T Simčič, Boryana Rossa and ULTRAFUTURO. 

Καλλιτέχνιδες*/κινηματογραφιστές* Open Call: Σούλα Αποστολάκη/Ελευθερία Ειρήνη Κωφίδου/Χριστίνα Νίκο, Mαρίζα Αυγέρη, Δήμητρα Ιωάννου, Ερωφίλη Κόκκαλη, Νάντια Μάντεση, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Ειρήνη Ταμπασούλη, Δήμητρα Χαριζάνη, Boyka Boneva/Μελίνα Καλφαντή/Ίλια Διακάτου, Ayşenur, Ira Dika, Eremus, GingerΈλα (Ηλίας Γκιώνης) & Tonia Ainot (Αντωνία Ράντο), Laura Konti, Global Girl Media, Sam Albatros.

Επιμελητική ομάδα Αφροδίτη* 2020: Athens Museum of Queer Arts (AMOQA), Περσεφόνη Κερεντζή, Σοφία Μπέμπεζα, Μαρία Φ. Ντολόρες, Σοφία Ντώνα, Βασιλεία Στυλιανίδου aka Franck-Lee Alli-Tis. Συνεπιμέλεια: ALeanca_LGBT (Αλβανία), Sofia Queer Forum (Βουλγαρία), Pembe Hayat Kuirfest (Τουρκία), Tiiiit! Inc. (Β. Μακεδονία). Kαλεσμένη συνεπιμελήτρια Open Call: Βανέσσα Γιόργο. 

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Rosa Luxemburg Athen και του Goethe-Institut Athen.

Λόγω της πανδημίας το φεστιβάλ Αφροδίτη* 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο παγκοσμίως από τις 5.12.2020, 00:00 (UTC+2) μέχρι τις 6.12.2020, 24:00 (UTC+2) εδώ: https://online.tainiothiki.gr/

Πληροφορίες:

https://aphroditeproject.org  

https://www.facebook.com/AphroditeQueerFeministFestival 


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe