Νέα & Ανακοινώσεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Οι Απάχηδες των Αθηνών στη Γαλλική Ταινιοθήκη
Αίθουσα Henri Langlois                       
ΦΕΣΤΙΒΑΛ “TOUTE LA MEMOIRE DU MONDE” 

Η ταινία αποκαταστάθηκε ψηφιακά και παρουσιάζεται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή της αποκατεστημένης σε 4Κ κόπια της ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών τoυ Δημήτρη Γαζιάδη (1930) στο Παρίσι,  σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία της. 

Η προβολή της ταινίας, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), έγινε στην Γαλλική Ταινιοθήκη: εκεί  όπου πριν μερικά χρόνια εντοπίστηκε η κόπια της ταινίας, που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη.

Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά,  φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Henri Langlois της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Αποκατεστημένων Ταινιών  “Toute la mémoire du monde”, την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Την ταινία παρουσίασαν ο πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης Κώστας Γαβράς, ο διευθυντής Φρεντερίκ Μπονό και η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού.

Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνο), Δημήτρη Πακσόγλου (τενόρο) και Φρίξο Μόρτζο (πιάνο) οι οποίοιερμήνευσαν τη μουσική της ταινίας, σε μια διασκευή για μικρό σύνολο που επιμελήθηκε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Μέσα από την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανέλαβε το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης σε 4Κ και σε κόπια 35mm, και της ανασύνθεσης της μουσικής που συνόδευε το έργο.

Ήταν μια σημαντική στιγμή για την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Φωτογραφίες εκδήλωσης: © Thierry Stefanopoulos


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe