Σχέσεις: τα 25 χρόνια του λεσβιακού γκρουπ ŠKUC-LL

  • Ελληνικός Τίτλος Σχέσεις: τα 25 χρόνια του λεσβιακού γκρουπ ŠKUC-LL
  • Αγγλικός Τίτλος Relations: 25 Years of the Lesbian Group ŠKUC-LL
  • Πρωτότυπος Τίτλος Relations: 25 Years of the Lesbian Group ŠKUC-LL
  • Έτος: 2012
  • Είδος:
  • Διάρκεια: 60'
  • Σκηνοθεσία: Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka T Simčič
  • Χρώμα: Έγχρωμη
  • Ήχος: Με Ήχο
  • Φορμάτ: Μη διαθέσιμη πληροφορία

Το βίντεο-ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε για την επέτειο των 25 χρόνων της λεσβιακής ομάδας ŠKUC-LL (1987-2012) και αφορά στο λεσβιακό κίνημα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι ένα πρότζεκτ που οπτικοποιεί και ορίζει το πλαίσιο για το κίνημα και την ΛΟΑΤΚ κοινότητα εκ των έσω, σε σχέση με την πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τις νομικές θεσμικές δομές. Η τοποθέτηση σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο λειτουργεί σε δύο επίπεδα: σε πρώτο επίπεδο, από τον παρακμάζοντα σοσιαλισμό στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, και σε δεύτερο, από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα στη μετάβαση σε έναν αιματηρό νεοφιλελεύθερο παγκόσμιο καπιταλισμό. Η ταινία περιλαμβάνει μια ανάλυση για το (ΛΟΑΤ) κίνημα στην ΕΕ μετά το 2004, όταν η Σλοβενία έγινε μέλος της ΕΕ, και περιλαμβάνει συζητήσεις και αναλύσεις του “κλίματος” που ακολούθησε τις συζητήσεις σχετικά με την απόρριψη του νέου οικογενειακού δικαίου στη Σλοβενία το 2012. Το υπό αναθεώρηση οικογενειακό απορρίφθηκε μέσω δημοψηφίσματος τον Μάρτιο του 2012, όπου η πλειοψηφία εναντιώθηκε στο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των ομόφυλων σχέσεων και των παιδιών τους. Οι Παρελάσεις Υπερηφάνειας (pride) στην πρώην-γιουγκοσλαβική επικράτεια κατέχουν μια διακριτή θέση μέσα στην ταινία.
Η ταινία προβάλλει μια πληθώρα διαδικασιών περιθωριοποίησης και τον αγώνα για τα δικαιώματα των λεσβιών και της ΛΟΑΤ κοινότητας στη Σλοβενία και στην ευρύτερη πρώην-Γιουγκοσλαβία. Είναι μια πάλη για ορατότητα, καθώς και μια μαρτυρία της απίστευτης δύναμης του λεσβιακού κινήματος, των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δυνατοτήτων του, των κριτικών λόγων και των πολιτικών χειραφέτησης του. Η ταινία αποτελείται από συνεντεύξεις, έγγραφα, καλλιτεχνικά πρότζεκτ, σκηνές νυχτερινής ζωής, πολιτικές δράσεις και κριτικές συζητήσεις. Μιλάει επίσης για την Ευρώπη, την παγκόσμια ιστορία του καπιταλισμού και της κοινωνικής θέσης των λεσβιών σήμερα. Άλλες θεματικές που καλύπτονται είναι η ιστορία, οι σχέσεις και οι συμμαχίες με τα φεμινιστικά, τα γκέι, τα τρανς και τα κουίρ υποκείμενα, το AIDS και οι εκφάνσεις της ομοφυλοφιλίας. Η ταινία ασκεί δριμύ κριτική ενάντια στις διακρίσεις, τον ρατσισμό και τον φασισμό στην Ευρώπη σήμερα.
Η ταινία πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση ή υποστήριξη από ΜΚΟ και γυρίστηκε στη Λουμπλιάνα και το Βελιγράδι το 2012. 

#lesbianmovement #LGBThistory #LGBTpolitics #documentary

Παρακολουθήστε την ταινία διαδικτυακά εδώ


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe