ΑΝΝΑ ΡΟΔΙΤΗ

movie poster
 • Ελληνικός Τίτλος ΑΝΝΑ ΡΟΔΙΤΗ
 • Αγγλικός Τίτλος ANNA OF RHODES
 • Πρωτότυπος Τίτλος ΑΝΝΑ ΡΟΔΙΤΗ
 • Έτος: 1948
 • Είδος: Μυθοπλασία
 • Χώρα: Ελλάδα
 • Διάρκεια: 80’
 • Σκηνοθεσία: Γιάννης Φιλίππου, Μιχάλης Γαζιάδης
 • Σενάριο: Βαγγέλης Σπυρόπουλος, Γιώργος Ασημακόπουλος, Παναγιώτης Παπαδούκας
 • Φωτογραφία: Μιχάλης Γαζιάδης
 • Μοντάζ: Σοβρέζ Γ.
 • Μουσική: Νίκυ Γιάκοβλεφ, Ζακ Ιακωβίδης
 • Ηθοποιοί: Καίτη Πάνου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιάννης Πρινέας, Λάλας Ιακωβίδης, Δήμος Σταρένιος
 • Παραγωγή: ΑΝΖΕΡΒΟΣ
 • Χρώμα: Ασπρόμαυρη
 • Ήχος: Με Ήχο
 • Φορμάτ: 35mm
 • Αποκατάσταση: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ταινιοθήκη του Βερολίνου (Stiftung Deutsche Kinemathek)
Από Πέμπτη, 23 Απρ 2020 20:00 έως Κυριακή, 26 Απρ 2020 20:00
Σκηνοθεσία: Γιάννης Φιλίππου, Μιχάλης Γαζιάδης | Διάρκεια: 80'

ΠΡΟΒΟΛΗ 23-26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η Άννα Ροδίτη, μία από τις πρώτες μεταπολεμικές ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη Ρόδο αμέσως μετά την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.
Η ταινία αντλεί το θέμα της από την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των  Γερμανών και Ιταλών κατακτητών.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας υποπλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, ο Άρης Γαλανός, φτάνει με μυστική αποστολή στην ιταλοκρατούμενη Ρόδο και παίρνει τη θέση του Ιταλού αξιωματικού Τζοβάνι Ρετσίνι. Ως καπιτάνο Τζοβάνι, πλέον, βοηθά κατά το δυνατόν τους κατοίκους του νησιού και ταυτοχρόνως ερωτεύεται την Άννα Ροδίτη που είναι μέλος της Αντίστασης. Πηγαινοέρχεται στη Μέση Ανατολή μεταφέροντας τα μυστικά σχέδια αμύνης της Δωδεκανήσου. Η αποκάλυψη της δράσης του Άρη οδηγεί και στη σύλληψη της Άννας η οποία πρόκειται να περάσει από στρατοδικείο, αλλά η συνθηκολόγηση της Ιταλίας αποτρέπει μια τέτοια δυσάρεστη προοπτική. Με το τέλος του πολέμου και την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, ο Άρης επιστρέφει στη Ρόδο για να ζήσει εκεί για πάντα με την αγαπημένη του Άννα Ροδίτη.
 
Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή της ΑΝΖΕΡΒΟΣ, της σημαντικότερης εταιρείας παραγωγής μετά τη Φίνος Φιλμ, την οποία ίδρυσε ο Αντώνης Ζερβός. Στην ταινία συμμετέχουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου της εποχής. Η πατριωτική ιστορία της ταινίας και το παράλληλο ρομάντζο με σκηνικό τα επιβλητικά άγρια τοπία του νησιού συντέλεσαν στην ενθουσιώδη αποδοχή της από το ελληνικό κοινό με την ταινία να γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η ΑΝΖΕΡΒΟΣ ανταποκρίθηκε στην επιτυχία αυτή αναθέτοντας στον Μιχάλη Γαζιάδη με την επόμενη παραγωγή της, τη Διαγωγή μηδέν, μια ρομαντική κομεντί με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη κι επίσης μεγάλη εμπορική επιτυχία.


Η προβολή της ταινίας ολοκληρώθηκε!


Αποκατάσταση
Η αποκατάσταση της ταινίας βασίστηκε σ’ ένα ημιτελές αρνητικό και τμήματα θετικών τα οποία συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως από ιδιωτικές συλλογές στην Αυστραλία. Η επεξεργασία του ήχου πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη του Βερολίνου (Stiftung Deutsche Kinemathek).


Μιχάλης Γαζιάδης (1902-1988)
Ο Μιχάλης Γαζιάδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1902. Το 1920 ιδρύει με τους αδελφούς του, Δημήτρη και Κώστα, την εταιρεία DAG-FILM κατέχοντας τη θέση του τεχνικού και καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ παράλληλα εργάζεται ως οπερατέρ στο Υπουργείο Εξωτερικών (Διεύθυνση Τύπου). Το 1922 διορίζεται ως μοναδικός κελευστής ιπτάμενος φωτογράφος και κινηματογραφιστής στην Βασιλική Ναυτική Αεροπορία όπου εργάζεται έως το 1925. Το 1926 σπουδάζει στο Παρίσι στη κινηματογραφική σχολή Pathé.
Από το 1927 έως το 1939 γυρίζει ως οπερατέρ πλήθος επικαίρων σε πάνω από πενήντα χώρες παγκοσμίως καθώς και τις πρώτες ταινίες παραγωγής της DAG-FILM: Προμηθεύς Δεσμώτης (κινηματογράφηση στις Δελφικές εορτές της παράστασης του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού), Έρως και Κύματα, Λιμάνι των δακρύων, Μπόρα, Έξω φτώχεια, Αστέρω, Οι Απάχηδες των Αθηνών, Φίλησε με Μαρίτσα κ.α.
Το 1940 υπηρετεί στην Αεροπορία ως ιπτάμενος κινηματογραφιστής αλλά και ως προϊστάμενος εκπαιδευτής κινηματογραφιστών στην Σιβιτανίδειο Σχολή. Το 1945 αναλαμβάνει την οργάνωση των εργαστηρίων της εταιρίας παραγωγής ΑΝΖΕΡΒΟΣ. Σκηνοθετεί με τον Γιάννη Φιλίππου την ταινία Άννα Ροδίτη το 1948 και την ταινία Διαγωγή μηδέν το 1949. Το 1951 αποχωρεί από την ΑΝΖΕΡΒΟΣ και ιδρύει την δική του εταιρεία παραγωγής. Το 1953 συμμετέχει ως οπερατέρ στην ταινία Ξυπόλυτο τάγμα. Συνεχίζει, έως και τη δεκαετία του ΄70 να συμμετέχει σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές. Υπήρξε ιδρυτής της Ένωσης εικονοληπτών επικαίρων και τηλεοράσεως και μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Επικαίρων.

H προβολή της ταινίας πραγματοποιείται με την συνεργασία και υποστήριξη της κ. Δέσποινας Πλαγιανού. 


ANNA OF RHODES (Giannis Filippou, Michalis Gaziadis, 1948)
Romantic and adventurous film set during the German occupation in Rhodes.
One of the first post-war Greek film productions, marking the  operation of the first Greek film studios,to become fully operational in the post-war period. The film marks the first production of Anzervos, the most important production company after Finos Film. The film was shot in natural locations, and for the most part in Rhodes, and its subject is the resistance of the Greek people against the German and Italian occupiers. The film stars some of the most important actors of cinema and the theatre in their time (Ketty Panou, Lambros Konstadaras, Yannis Prineas).
*Please note that this is a Greek-speaking film without English subtitles.
The screening period of this film has ended!

 


Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe