Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ταινία

ΑΣΤΕΡΩ

Σ’ ένα χωριό της Πελοποννήσου, στις πλαγιές του όρους Χελμού, ζει ο πλούσιος τσέλιγκας μπάρμπα-Μήτρος με τη γυναίκα του Ασημίνα, τον γιο του Θύμιο και την ψυχοκόρη του Αστέρω. Τα παιδιά αγαπιούνται, αλλά ο κυρ-Μήτρος παντρεύει την Αστέρω με τον αρχιτσέλιγκα Στάμο. Όταν όμως ο Στάμος σκοτώνεται και η Αστέρω χάνει τα λογικά της, ο μπάρμπα-Μήτρος που βλέπει τον γιο του να μαραίνεται, του αποκαλύπτει ότι όλη του η περιουσία είναι της Αστέρως και τον προτρέπει να την παντρευτεί. Το στόρυ είναι μεταφορά στα καθ' ημάς της γνωστής "Ραμόνα".
 • Κατηγορία Ψηφιοποιημένες ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας
 • Χρονιά Παραγωγής 1929
 • Πρώτη Ελληνική προβολή 22/04/1929
 • Χρώμα ΕΓΧΡ. (ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΕΜΒΑΠΤΙΣΗΣ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΟΝΙΣΜΟΣ)
 • Ήχος ΒΟΥΒΟ
 • Σκηνοθέτης ΓΑΖΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • Παραγωγή ΝΤΑΓΚ ΦΙΛΜ
 • Σενάριο ΝΙΡΒΑΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
 • Διασκευή σεναρίου ΛΑΣΚΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
 • Διευθυντής Φωτογραφίας ΓΑΖΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
 • Καλλιτεχνική Διεύθυνση ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
 •  ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΑΛΙΚΗ
 •  ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
 •  ΒΕΑΚΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
 •  ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
13 ενότητες που αφορούν αυτή την ταινία
ΤΙΤΛΟΙ ΑΡΧΗΣ
00:00:10-00:01:07
Ο ΣΤΑΜΟΣ ΓΟΗΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΕΡΩ ΕΝΩ Ο ΘΥΜΙΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΕΡΩ ΣΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΗΡΩΣΕΙ
00:23:08-00:27:50
Η Αστέρω χτενίζει τα μακριά μαλλιά της. Είναι μόνη δίπλα στον καταρράκτη. Η εμφάνιση του Στάμου την κάνει να τραπεί σε φυγή. Η Αστέρω πλέκει τα μαλλιά της κοτσίδες. Ο Θύμιος έρχεται σιγά από πίσω. Κάθεται δίπλα της και της λέει πως ο πατέρας του τον στέλνει για δουλειές στην Αθήνα. Εκείνη πρέπει να τον περιμένει. Δεν μπορεί να ζήσει μακριά της. Από ψηλά, στο καλντερίμι, ο μπαρμπα-Μήτρος βλέπει τους δύο νέους αγκαλιασμένους. Βάζει τις φωνές πετώντας τη μαγκούρα κατά πάνω τους. Ο Θύμιος ομολογεί στον πατέρα του τον έρωτά του για την Αστέρω. Ο γέρος αρνείται για νύφη την ορφανή και άκληρη κοπέλα. Απειλεί να αποκληρώσει τον γιο του. Η Αστέρω, καθισμένη στον αργαλειό, ακούει τις απειλές του μπαρμπα-Μήτρου.
Συμμετέχουν: ΣΤΑΜΟΣ -ΑΣΤΕΡΩ - ΘΥΜΙΟΣ - ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟΣ
Η ΑΣΤΕΡΩ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΘΥΜΙΟΣ ΤΗΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΚΛΕΦΤΟΥΝΕ ΚΙ ΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑ ΑΛΛΟΝ
00:27:51-00:31:52
Ο Στάμος, έχοντας ένα προβατάκι στους ώμους, πλησιάζει την Αστέρω που στέκει στο κατώφλι. Αφήνει το πρόβατο στα πόδια της. Η κοπέλα κλαίει με βουβό παράπονο. Σκουπίζει τα δάκρυά της χαϊδεύοντας το ζώο. Από μακριά, ο Στάμος την παρακολουθεί γεμάτος απογοήτευση. Ακολουθώντας την Αστέρω, καθώς εκείνη ανεβαίνει τα επικίνδυνα βράχια, ο Θύμιος της κάνει πρόταση να φύγουν μακριά και να παντρευτούν. Η Αστέρω, θυσιάζοντας την αγάπη της, του λέει με δάκρυα στα μάτια πως αγαπάει άλλον. Ο Θύμιος αναθεματίζει τον εαυτό του που αγάπησε μια παρακατιανή, μια υπηρέτρια. Την αποχαιρετά. Θα προσπαθήσει να την ξεχάσει.
Συμμετέχουν: ΣΤΑΜΟΣ - ΑΣΤΕΡΩ - ΘΥΜΙΟΣ
Ο ΣΤΑΜΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΕΡΩ ΣΕ ΓΑΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΓΕΛΕΤΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ
00:31:52-00:33:48
Ο Στάμος με τον μπάρμπα-Μήτρο, αφήνοντας το χωράφι, κατευθύνονται στη βρύση του χωριού. Ενώ ο γέρος ξεδιψάει, ο Στάμος του ζητάει το χέρι της Αστέρως. Παρά τις επιφυλάξεις του γέροντα, ο Στάμος καταφέρνει να πάρει τη συγκατάθεσή του και τρέχει να αναγγείλει το ευτυχές γεγονός.
Συμμετέχουν: ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟΣ - ΣΤΑΜΟΣ
Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΜΟ. Η ΑΣΤΕΡΩ ΔΙΑΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΜΟ ΝΕΚΡΟ ΑΠΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
00:33:49-00:37:50
Ο γάμος της Αστέρως με τον Στάμο. Οι χωρικοί τους πετάνε ρύζι. Ο Θύμιος εύχεται στην Αστέρω κάθε ευτυχία. Οι ετοιμασίες για την Ανάσταση. Τα αρνιά που γδέρνονται. Τα υψωμένα ποτήρια. Το χωριό κάνει ευχές. Η Αστέρω, μόνη στην εκκλησία, προσεύχεται: «Θεέ μου, φύλαξέ μας από τη συμφορά». Ένα σκυλί γαβγίζει μες στη νύχτα ασταμάτητα. Η Αστέρω βγαίνει να δει τι συμβαίνει. Ανάμεσα στα βράχια και πλάι στο σκυλί βρίσκει τον Στάμο νεκρό. Ένας ανεξήγητος θάνατος. Η Αστέρω τον θρηνεί.
Συμμετέχουν: ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟΣ - ΣΤΑΜΟΣ - ΑΣΤΕΡΩ - ΘΥΜΙΟΣ
ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Η ΑΣΤΕΡΩ ΘΡΗΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΣΤΑΜΟ
00:37:50-00:39:33
Το βράδυ της Ανάστασης οι χωρικοί ανταλλάσσουν ευχές στην εκκλησία. Η καμπάνα χτυπάει. Η Αστέρω με δάκρυα στα μάτια και το πρόσωπο λερωμένο με τα αίματα του Στάμου. Πάνω στο σώμα του νεκρού άντρα, με ύφος τρελής, κλείνει τ’ αυτιά της στον ήχο της καμπάνας. Κάνει το σταυρό της.
Συμμετέχουν: ΑΣΤΕΡΩ - ΣΤΑΜΟΣ
Ο ΘΥΜΙΟΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΕΡΩ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΛΑΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΩΣ
00:39:33-00:41:57
Ο Θύμιος κλαίει βουβά στο παράθυρο του σπιτιού. Ο γέροντας, βλέποντας τον γιο του να μαραζώνει, παίρνει την απόφαση να του αποκαλύψει «το μυστικό που του καίει τα χείλη». Το αγρόκτημα, η γη τους, όλα ανήκουν στην Αστέρω. Πατέρας και γιος αποφασίζουν να τη βρουν και να της δώσουν αυτά που της ανήκουν.
Συμμετέχουν: ΘΥΜΙΟΣ - ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟΣ
Η ΑΣΤΕΡΩ ΕΧΟΝΤΑΣ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΕΝΩ Ο ΘΥΜΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ
00:41:57-00:44:03
Μέσα στη νύχτα, η Αστέρω περιπλανιέται ξετρελαμένη. Το τοπίο μοιάζει να παραμορφώνεται. Εκείνη ζαλίζεται και πέφτει πάνω σε κάτι θάμνους. Καβάλα σε δύο μουλάρια, μέσα στη παγωμένη νύχτα, ο μπαρμπα-Μήτρος και ο Θύμιος ψάχνουν την Αστέρω. Από στάνη σε στάνη, από χωριό σε χωριό. Κανείς από τους χωρικούς δεν ξέρει τι απέγινε η Αστέρω, η χήρα του Στάμου.
Συμμετέχουν: ΑΣΤΕΡΩ - ΘΥΜΙΟΣ - ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟΣ
Ο ΘΥΜΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΣΤΕΡΩ
00:44:04-00:47:59
Μια βραδιά, οι δύο ταξιδιώτες φτάνουν ξεπαγιασμένοι στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Οι μοναχοί τούς προσφέρουν κατάλυμα. Το πρωί εγκαταλείπουν το Μεγάλο Σπήλαιο. Περνώντας το ποτάμι, ρωτάνε μια γυναίκα η οποία γνέθει στη ρόκα της. Τους αποκρίνεται πως την προηγούμενη μέρα έφεραν μια γυναίκα.
Συμμετέχουν: ΘΥΜΙΟΣ - ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΡΟΣ - ΜΟΝΑΧΟΙ
O ΘYMIOΣ ME TON MΠAPMΠA MHTPO BPIΣKOYN THN AΣTEPΩ KAI OΛOI MAZI EΠIΣTPEΦOYN ΣTO XΩPIO
00:47:60-00:52:03
Οι δύο ταξιδιώτες ανακαλύπτουν την Αστέρω σ’ ένα από τα σπίτια του ορεινού χωριού. Εκείνη τους κοιτάζει με βλέμμα απλανές και δεν τους αναγνωρίζει. Όλοι γύρω είναι περίλυποι. Ο Θύμιος κλαίει στα γόνατά της. Μέσα από επικίνδυνα ορεινά μονοπάτια, οι τρεις τους επιστρέφουν στον τόπο της αλλοτινής ευτυχίας των δύο νέων. Στους αγρούς με τις ανθισμένες αμυγδαλιές, η Αστέρω βουβή και με βλέμμα τρελής μαζεύει λουλούδια. Ο χορός των γυναικών, ο αλαφροΐσκιωτος και ο Θύμιος την παρακολουθούν συμπάσχοντας.
Συμμετέχουν: AΣTEPΩ - ΘYMIOΣ - MΠAPMΠA MHTPOΣ
H METAMEΛIA TOY MΠAPMΠA MHTPOY
00:52:04-00:52:27
Ο μπαρμπα-Μήτρος ανεβαίνει νύχτα στο εκκλησάκι της κορυφής. Ανάβει ένα κερί και, δίνοντας ως αντάλλαγμα τη ζωή του, παρακαλεί τον Θεό να γιατρέψει την κοπέλα.
Συμμετέχουν: MΠAPMΠA MHTPOΣ
Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
00:01:08-00:03:37
ΕΙΣΑΓΩΓΗ-Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
TEΛOΣ-H AΣTEPΩ ΓIATPEYETAI KAI ΞANAΣMIΓEI ME TO ΘYMIO
00:52:28-00:56:34
Ο Θύμιος παίζει τη φλογέρα του στο σκοτάδι της νύχτας. Όπως παλιά. Ένα κοπάδι πρόβατα στο μαντρί τους. 50. Μια βάρκα που διασχίζει τον ποταμό μέσα στη νύχτα. Η Αστέρω στο παράθυρο ακούει όπως παλιά τη μουσική. Μαγεμένη από τη μελωδία φεύγει ψάχνωντας να βρει τη πηγή της μουσικής, φτανοντάς στις παρυφές του καταρράκτη βρίσκει τον έκπληκτο Θύμιο. Τον αναγνωρίζει. Αγκαλιάζονται. Αγκαλιασμένοι στις παρυφές του καταρράκτη, το ζευγάρι λαμβάνει τις ευχές του πατέρα. Η χορωδία των γυναικών, με τον τρελό του χωριού που φοράει γυναικεία ρούχα, παίρνει μέρος στην ευτυχία των ερωτευμένων και του γερό-πατέρα.
Συμμετέχουν: ΑΣΤΕΡΩ- MΠAPMΠA MHTPOΣ- ΘΥΜΙΟΣ
 • Ξένοι τίτλοι ASTERO, ASTERO. LA BARDERE

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe