Sidebar Menu

Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

ΑΝΑΒΟΛΗ | Τα Μακρινά Αστέρια της Άρκτου - Vaghe stelle dell'Orsa

Από Κυριακή, 15 Μαρ 2020 17:00 έως Κυριακή, 15 Μαρ 2020 18:45
Αναρτήθηκε από pipidi
Προβολές: 20

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά από απόφαση του φορέα διοργάνωσης του αφιερώματος "Αιμομικρικές σχέσεις στον Κινηματογράφο" η προβολή της ταινίας "Τα Μακρινά Αστέρια της Άρκτου" ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ.


ΑΙΘΟΥΣΑ Α

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/03

17:00 Τα Μακρινά Αστέρια της Άρκτου - Vaghe stelle dell'Orsa
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Διάρκεια: 105'
Έτος: 1965

Ομιλητές: Νίκος Τζαβάρας, Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Στο πλαίσιο του κύκλου προβολών Αιμομικτικές σχέσεις στον Κινηματογράφο που διοργανώνει ο Κλάδος για την Τέχνη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ 


ΣΥΝΟΨΗ | Η Σάντρα (Κλαούντια Καρντινάλε) πηγαίνει μαζί με το σύζυγο (Μάικλ Κρέιγκ), στο χωριό της για να ταχτοποιήσει οικογενειακές υποθέσεις. Να παραστεί στην ανέγερση ενός μνημείου στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του διανοούμενου πατέρα της και να δει τη μητέρα της που πάσχει από βαριά ψυχοπάθεια. Εκεί τα ζεύγος θα συναντηθεί με τον όμορφο αδερφό της (Ζαν Σορέλ).


Το εκπληκτικό, μάλλον άγνωστο, φιλμ του Βισκόντι βασίζεται στον μύθο της Ηλέκτρας με φροϋδικές αναφορές και μια καθηλωτική ερμηνευτικά και εμφανισιακά Κλαούντια Καρντινάλε. Σύνθετη τοιχογραφία με στοιχεία νουάρ, αναδρομή στο παρελθόν και αναφορές σε κρυμμένα μυστικά. Με μια έξοχη δαιδαλώδη αφήγηση, σχηματίζεται ένα ψηφιδωτό παζλ πολιτικό, κοινωνικό, οικογενειακό. Ο Βισκόντι εφορμά με το στυλ του ολοκληρωτικού σινεμά, ανακαλύπτει σπέρματα φασισμού, οικογενειακής παθογένειας, πολιτικής και συναισθηματικής μετάλλαξης. Ένα ποίημα που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και παραμένει μοντέρνο, επίκαιρο, διαχρονικό, διαπεραστικό, με υποδειγματική αφήγηση και αισθητική που σε θαμπώνουν, με τα ντεκόρ και τους φωτισμούς να εξομολογούνται.
 Όσο για το τέλος; Είναι ένα ανείπωτο ειρωνικό σοκ!


Κινηματογράφος και Ψυχιατρική

Αφιέρωμα «Αιμομικτικές σχέσεις στον Κινηματογράφο»

Είσοδος 5 ευρώ

Κυριακή 5.00 το απόγευμα από 16 Φεβρουαρίου  έως 5 Απριλίου 2020

Ο Κλάδος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για την Τέχνη επανέρχεται και εφέτος στη διοργάνωση της  καθιερωμένης από το 2007 προβολής κινηματογραφικών ταινιών  επικεντρωμένων σ’ ένα θέμα που αφορά τον διάλογο ανάμεσα στην Κοινωνία, την Τέχνη και την Ψυχιατρική. Οι προσεχείς εκδηλώσεις θα περιλάβουν την παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων για την Αιμομιξία και  θα σχολιάζονται από  διανοούμενους και ψυχιάτρους με στόχο να συνομιλήσουν με τους θεατές μέσα από ανθρωπολογικές, καλλιτεχνικές, ψυχολογικές και κοινωνικές παραμέτρους. Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε ευκρινέστερα τους λόγους της επαναφοράς σε όλες τις κοινωνίες διαχρονικά, τις απαγορεύσεις και τις   εκφάνσεις της αιμομιξίας και πως αυτές αποτυπώνονται στον κινηματογράφο. Εξαιτίας του μεγάλου εύρους της θεματικής που επελέγη για το 2020 η ολοκλήρωση της σειράς των προγραμματισμένων συναντήσεων θα καταλήξει σε μία διεπιστημονική διημερίδα.

Τα έργα που θα προβληθούν, καλύπτοντας ένα μέρος των συναισθηματικών  συγκρούσεων που προκαλούνται από την ενδοψυχική επίδραση της αιμομιξίας περιλαμβάνουν δύο πρόσφατες, πολυσυζητημένες ελληνικές ταινίες, μια παλαιότερη του Λουκίνο Βισκόντι και δύο σύγχρονες από τη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.

kinfos--psych-2020-poster

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe