Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

Ιστορίες καλοσύνης | Kinds of kindness

Από Πέμπτη, 30 Μάϊος 2024 21:00 έως Τετάρτη, 5 Ιουν 2024 23:45
Αναρτήθηκε από zchatzi
Προβολές: 1627

ΘΕΡΙΝΟ ΛΑΪΣ

ΠΕΜΠΤΗ 30/05 - ΤΕΤΑΡΤΗ 05/06

21:00 Ιστορίες καλοσύνης | Kinds of kindness (Γιώργος Λάνθιμος, 164') Feelgood Entertainment

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιµου, Ιστορίες Καλοσύνης | Kinds of Kindness, σε σενάριο που έχει συνυπογράψει µε τον υποψήφιο για Όσκαρ Ευθύµη Φιλίππου, καθημερινά στην Ταινιοθήκη! 

ΣΥΝΟΨΗ

Ένα τρίπτυχο για έναν άνδρα χωρίς επιλογές, φερέφωνο του αφεντικού του, που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνοµικό που ανησυχεί για
τη µέχρι πρόσφατα εξαφανισµένη γυναίκα του, η οποία επέστρεψε ως ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος, και µία γυναίκα αποφασισµένη να βρει έναν συγκεκριµένο άνθρωπο µε µια ιδιαίτερη ικανότητα, που προορίζεται να γίνει πνευµατικός ηγέτης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η δύο φορές βραβευµένη µε Όσκαρ Emma Stone (Poor Things, La La Land), ο υποψήφιος για Όσκαρ Jesse Plemons (Η Εξουσία του Σκύλου-The Power of the Dog), ο υποψήφιος για Όσκαρ Willem Dafoe (Poor Things, The Florida Project), η Margaret Qualley (Poor Things, Maid), η υποψήφια για Όσκαρ Hong Chau (Η Φάλαινα-The Whale, Το Μενού-The Menu), ο Mamoudou Athie (Το Μαύρο Κουτί-Black Box), ο Joe Alwyn (Η Ευνοούµενη-The Favourite) και η Hunter Schafer (Euphoria). Η εξαιρετική οµάδα πίσω από την κάµερα απαρτίζεται από τον υποψήφιο για Όσκαρ διευθυντή φωτογραφίας Robbie Ryan (Poor Things, Η Ευνοούµενη-The Favourite), τον σκηνογράφο Anthony Gasparro (First Cow), την ενδυµατολόγο Jennifer Johnson (Εγώ, η Τόνια-I, Tonya), τον υποψήφιο για Όσκαρ µοντέρ Yorgos Mavropsaridis (Poor Things, Η Ευνοούµενη-The Favourite) και τον υποψήφιο για Όσκαρ µουσικοσυνθέτη Jerskin Fendrix (Poor Things).

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, Γιώργος Λάνθιµος έχει συνεργαστεί µε τον συν-σεναριογράφο Ευθύµη Φιλίππου σε ελληνόφωνες και αγγλόφωνες ταινίες όπως οι: Κυνόδοντας, Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού και Ο Αστακός -η τελευταία τούς εξασφάλισε µία υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.
Η ιδέα για την ταινία Ιστορίες Καλοσύνης έχει αλλάξει πολλές αφηγηµατικές µορφές, µέχρι που τελικά εξελίχθηκε σε µία ανθολογία. «Ξεκινήσαµε µε µόνο µία ιστορία, αλλά καθώς δουλεύαµε πάνω στην ιδέα, σκεφτήκαµε ότι µπορεί να έχει ενδιαφέρον να κάνουµε µία ταινία µε διαφορετική δοµή απ΄ ό,τι έχουµε κάνει µέχρι σήµερα» εξηγεί ο Λάνθιµος. «Μόλις ορίσαµε τις επιµέρους ιστορίες, θελήσαµε να διατηρήσουµε ένα αφηγηµατικό νήµα, οπότε όλες εντάσσονται κάτω από την ίδια στέγη». Ο Λάνθιµος παραδέχεται ότι µαζί µε τον Φιλίππου µοιράζονται κοινές ευαισθησίες σε ό,τι αφορά τη συγγραφή ενός σεναρίου. «Χτίζουµε ο ένας πάνω στην ιδέα του άλλου» συνεχίζει. «Όταν ο ένας σκέφτεται µία ιστορία, ο άλλος βρίσκει στοιχεία που την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα ή πιο σύνθετη. Αυτό λειτουργεί καλά για εµάς και γι΄ αυτό συνεργαζόµαστε σταθερά». Ο Φιλίππου προσθέτει, «Το κύριο µέληµά µας είναι να παρατηρούµε ανθρώπους, συµπεριφορές, ρούχα και αντιδράσεις και να δηµιουργούµε µία ιστορία που σχετίζεται µε κάτι σχεδόν αληθινό και πιστευτό. Η διαδικασία µέσα στα χρόνια παραµένει η ίδια: πολλαπλές γραφές του σεναρίου, αµοιβαία εµπιστοσύνη, διαφωνίες και για
µια ακόµα φορά αµοιβαία εµπιστοσύνη». Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου, ο Λάνθιµος έστειλε το σενάριο στη συνεργάτιδα του και βραβευµένη µε Όσκαρ ηθοποιό Emma Stone, που ενθουσιάστηκε µε το πρότζεκτ.


Τα θέµατα της ταινίας διατρέχουν όλες τις ιστορίες, κυρίως ζητήµατα εξουσίας, ελέγχου, ελεύθερης βούλησης και των δυναµικών των ανθρώπινων σχέσεων. Ο Lowe εξηγεί, «Μεγάλο κοµµάτι του έργου του Γιώργου εξερευνά πώς οι άνθρωποι ζουν τις ζωές τους σύµφωνα µε τους δικούς τους κανόνες και τις επιταγές της κοινωνίας ή µιας ανώτερης αρχής. Αυτές οι θεµατικές καταλήγουν σε παρανοϊκές (και συχνά σκοτεινά αστείες) καταστάσεις, όπως συµβαίνει ξεκάθαρα και στην ταινία αυτή».

«Οι ιστορίες παίζουν µε την έννοια της πίστης και της εµπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις» επισηµαίνει ο Guiney. «Διαδραµατίζονται σε ένα απροσδιόριστο µέρος, ένα µέρος που µοιάζει πιο απόµερο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον µας. Οι ταινίες του Γιώργου και του Ευθύµη πραγµατεύονται πάντα τις σχέσεις εξουσίας και µέσα από τη συµπεριφορά των χαρακτήρων αναγκαζόµαστε να σκεφτούµε γύρω από τις δικές µας ζωές, τις δικές µας σχέσεις και τις πεποιθήσεις µας».

«Έχει να κάνει µε την πίστη και την έλλειψή της. Με την αγάπη και την έλλειψή της. Με τους αγαπηµένους µας και την απώλειά τους» συνεχίζει ο Φιλίππου. Ένα συγκεκριµένο θέµα που ο Λάνθιµος ήθελε να εξετάσει µέσα από τις τρεις ιστορίες ήταν η εξουσία και πώς η ελεύθερη βούληση είναι αστάθµητη.

«Πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον να παρατηρείς πώς κάποιος µπορεί να πιστεύει ότι έχει τον έλεγχο ή την ελευθερία να αποφασίζει» δηλώνει ο Λάνθιµος. «Μετά, όταν παραχωρείται η απόλυτη ελευθερία, είναι δύσκολο να τη διαχειριστούµε. Είναι ένας µικρόκοσµος της πραγµατικής ζωής και πώς οι άνθρωποι που µοιάζουν να µην έχουν καµία εξουσία ελέγχουν τους ανθρώπους που φαίνονται πιο ισχυροί».

Για τη Margaret Qualley, που υποδύεται τις Vivian, Martha, και τις δίδυµες Ruth και Rebecca, το θέµα του ελέγχου κυριαρχεί, καθώς η ταινία εγείρει ερωτήµατα για το πόσο µακριά µπορεί να φτάσει κάποιος για να νιώσει ότι ανήκει κάπου. «Ένα από τα πράγµατα που εξερευνούµε είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν τον έλεγχο -πόσο µακριά µπορεί να φτάσει κάποιος για να ανήκει κάπου;» παρατηρεί η ηθοποιός. «Υπάρχουν διάφορες όψεις, όπως να ελέγχεις τη ζωή σου, να ελέγχεις τις ζωές των άλλων, να νιώθεις ότι σε ελέγχει κάποιος και να προσπαθείς να βρεις τον έλεγχο».


«Χάνεις σηµαντικό µέρος της ανθρώπινης εµπειρίας, αν πάρεις τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά».
- Γιώργος Λάνθιµος

« Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγµατα σε αυτές τις ιστορίες είναι ότι οι άνθρωποι θεωρούν πως αντανακλούν αυτό που συµβαίνει µέσα τους».
-Emma Stone

«Η ιστορία ανήκει στον ιδιαίτερο κόσµο του Γιώργου και σε παρασύρει να δεις πράγµατα που δεν βλέπεις συνήθως. Κι αυτή είναι η µαγεία».
-Willem Dafoe


-Είσοδος για όλες τις αίθουσες: 7€, 5€* (μειωμένο)

Κάθε Πέμπτη ισχύει προσφορά εισόδου για 2 άτομα με ένα εισιτήριο στα 7€

*Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις παρακάτω κατηγορίες:
μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, άνθρωποι με αναπηρία – ΑμεΑ (ισχύει και για έναν/μία συνοδό), δάσκαλοι-καθηγητές, ατέλειες.

Προνόμια μελών σε ΜΜΕ

-Αθηνόραμα Club (Αθηνόραμα): Από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ειδική τιμή € 5

Κλείστε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας στο: https://tickets.tainiothiki.gr/
Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, θα πρέπει να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από το ταμείο της Ταινιοθήκης. 

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe