Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

Το Beyond Borders ταξιδεύει στην Αθήνα - Ημέρα 1

Από Παρασκευή, 29 Μαρ 2024 18:00 έως Παρασκευή, 29 Μαρ 2024 21:30
Αναρτήθηκε από zchatzi
Προβολές: 141

Το 8ο Beyond Borders ταξιδεύει στην Αθήνα!

ΑΙΘΟΥΣΑ Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03

18:00 Έναρξη δράσης / καλωσόρισμα

18:30 Scenes with my Father (Biserka Suran, 47΄)

Η Šuran πηγαίνει τον πατέρα της σε ένα ταξίδι πίσω στη μνήμη, όπου αναβιώνει σκηνές από τη χώρα γέννησής τους, την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι αναμνήσεις αντανακλώνται σε κινηματογραφικά ντεκόρ, στα οποία συζητούν για την εθνικότητα, την ταυτότητα, την αγάπη, τα όνειρα και για όσα πράγματα μετανιώνουν. Ερωτικά γράμματα, αρχειακό και ανέκδοτο υλικό από μέλη της οικογένειας δίνουν στο κοινό μια εικόνα για τις δοκιμασίες και τα βάσανα που βίωσε η οικογένεια, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της. Αυτό το συμβολικό οδικό ταξίδι λειτουργεί θεραπευτικά στις πληγές του παρελθόντος, καθώς η σκηνοθέτρια και κόρη δημιουργεί χώρο για να συσχετιστεί με την εμπειρία του πατέρα της και τις αναπόφευκτες επιλογές. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπνευσμένη συνομιλία που πολλοί θεατές θα ήθελαν να έχουν με έναν γονέα.
Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, με χορηγό την ΕΡΤ για τη δημιουργική του καινοτομία στα είδη της ιστορίας και της αυτοβιογραφίας. Βραβείο FIPRESCI για το πώς καταφέρνει να συνδυάσει μια προσωπική ιστορία με την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

19:25 Audrey Napanagka (Penelope McDonald, 84΄)

Η ιστορία μιας γυναίκας Warlpiri, της Audrey, και του ταξιδιού της με τον Σικελό σύντροφό της Santo, ώστε να παραμείνουν μαζί με τα παιδιά που μεγαλώνουν, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η Audrey μεταλαμπαδεύει τις πολιτιστικές της γνώσεις, τη γλώσσα και το δίκαιο στις ζωές όσων φροντίζει, διασφαλίζοντας επίσης ότι έχουν την εκπαίδευση για τον πολύπλοκο σημερινό κόσμο. Τα πλάνα από την καθημερινότητα αυτού του αποφασισμένου ζευγαριού, που τραβήχτηκαν σε μια περίοδο μεγαλύτερη από 10 χρόνια στην Mbantua (Alice Springs) και στις πατρίδες των Warlpiri, παρέχουν μοναδικές πληροφορίες για μια οικογένεια στην Αυστραλία του σήμερα.
Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγό την ΕΡΤ για τη μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό στην ηρωίδα και για το μοντάζ της ταινίας που μας πάει πέρα από τα σύνορα.

21:00 Ξύπνησα 18 (Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου, 13΄)
Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτρια

Έξι παιδιά. Έξι ασυνόδευτα παιδιά. Μια λέξη κάνει τη διαφορά. Έξι άνθρωποι μιλούν για τη ζωή σε μια καινούρια χώρα, την Ελλάδα, μια ζωή που αλλάζει απότομα και γίνεται πολύ δυσκολότερη στα 18. Τα όνειρα, οι ματαιώσεις, οι φόβοι και οι ελπίδες έξι νέων ανθρώπων.
Βραβείο "Οδυσσέας" της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο του θέματος των ασυνόδευτων ανηλίκων, απότοκο των σύγχρονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων. Των παιδιών, που εν τω μεταξύ ενηλικιώνονται και καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται. 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα βρείτε στο more.com

Scenes with my Father

scenes-with-my-father

Audrey Napanagka

napanagka

Ξύπνησα 18

2_iwokeup18

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe