Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι | The Big Lebowski

Από Πέμπτη, 13 Ιούλ 2023 22:30 έως Τετάρτη, 19 Ιούλ 2023 22:30
Αναρτήθηκε από pipidi
Προβολές: 670

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΪΣ

ΠΕΜΠΤΗ 13/07 - ΤΕΤΑΡΤΗ 19/07

22:30 Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι | The Big Lebowski(117', Τζόελ Κόεν) Summer Classics

“Σπάνια βλέπω ταινίες μου όταν βγαίνουν στην τηλεόραση, μα όταν παίζει τον Λεμπόφσκι, πάντα θα τον δω!”
- Jeff Bridges

Σύνοψη: O «Dude», ένας χαλαρός, άνεργος λάτρης του μπόουλινγκ εμπλέκεται σε μια μπερδεμένη ιστορία αφότου τον περνούν για έναν εκατομμυριούχο με το ίδιο όνομα. Μαζί με τους φίλους του, Γουόλτερ και Ντόνι, προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο και να ανακτήσει τα λύτρα που έχουν ζητηθεί για την απαχθείσα γυναίκα του εκατομμυριούχου, αλλά και το… χαλί του. Στην πορεία, συναντά ένα πολύχρωμο καστ από απίθανους χαρακτήρες, που συμβάλλουν στις ξεκαρδιστικές ανατροπές της πλοκής της ταινίας.

Περισσότερα: Επιτέλους ο απίθανος Dude, o ήρωας στο λατρεμένο Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι (The Big Lebowski, 1998) των εξαίρετων αδερφών Κοέν, επιστρέφει στις οθόνες των θερινών σινεμά, με επετειακές, ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες από την Summer Classics! 25 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία, Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι θεωρείται πλέον καλτ ταινία και σημείο αναφοράς, ενώ το 2014 επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών ως "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική". Το ιδιαίτερο στιλ των αδερφών Κοέν, με έναν μοναδικό συνδυασμό αστυνομικής κωμωδίας, σουρεαλιστικών καταστάσεων, περίπλοκης υπόθεσης και χαρακτηριστικών διαλόγων, δημιουργεί μια ξεκαρδιστική, αξέχαστη εκδοχή του κλασικού φιλμ νουάρ.

Η κινηματογράφηση αποτυπώνει εντυπωσιακά την με έντονα χρώματα ατμόσφαιρα του Λος Άντζελες, ενώ η ταινία καθορίζεται οπτικά από τις ασυνήθιστες γωνίες λήψης και τα αντισυμβατικά καδραρίσματα, προσδίδοντας έτσι στις σκηνές μια αίσθηση ιδιορρυθμίας που χαρακτηρίζει άλλωστε και τους πρωταγωνιστές. Από στυλιζαρισμένες σκηνές στο ύφος παλιού χολιγουντιανού μιούζικαλ μέχρι μαυροντυμένους νιχιλιστές με ψαλίδια και με ένα εκλεκτικό σάουντρακ από κλασικά ροκ, κάουντρι και ποπ τραγούδια να προσθέτουν ενίοτε στην υπόγεια ειρωνεία, η πολυεπίπεδη αφήγηση στο Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι παρέχει άφθονες ευκαιρίες για ανάλυση, ανταμείβοντας έτσι τις επαναλαμβανόμενες προβολές.

Με εξαιρετικές ερμηνείες από το καστ και ιδιαίτερα από τον Τζεφ Μπρίτζες που ταυτίστηκε με τον ρόλο, η ταινία ακολουθεί τον εκκεντρικό και χαλαρό πρωταγωνιστή, ο οποίος εμπλέκεται σε μια υπόθεση λανθασμένης ταυτότητας και σε μια περίπλοκη συνωμοσία στο Λος Άντζελες, την εποχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου. Κάτω από την κωμική της επιφάνεια, η ταινία θίγει θέματα όπως ο εγγενής παραλογισμός της ζωής, η αναζήτηση ταυτότητας, η σύγκρουση μεταξύ επιθετικότητας και ειρηνισμού, ατομισμού και κοινωνικών προσδοκιών, ενώ έχει εμπνεύσει ακόμα και μια ολόκληρη «θρησκεία» (dudeism), η οποία ακολουθεί τη φιλοσοφία του πρωταγωνιστή για μια ζωή με λίγο πιο ζεν στάση...

The Big Lebowski (1998)
Σκηνοθεσία: Αδερφοί Κοέν
Σενάριο: Αδερφοί Κοέν
Πρωταγωνιστούν: Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Στιβ Μπουσέμι
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς
Έτος Παραγωγής: 1998
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 117 λεπτά
Εικονογράφηση ελληνικής αφίσας: Κώστας Γούναρης
Διανομή: Summer Classics


-Είσοδος για όλες τις αίθουσες: 7€, 5€* (μειωμένο)

Κάθε Πέμπτη ισχύει προσφορά εισόδου για 2 άτομα με ένα εισιτήριο στα 7€

*Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις παρακάτω κατηγορίες:
μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, άνθρωποι με αναπηρία – ΑμεΑ (ισχύει και για έναν/μία συνοδό), δάσκαλοι-καθηγητές, ατέλειες.

Προνόμια μελών σε ΜΜΕ

-Αθηνόραμα Club (Αθηνόραμα): Από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ειδική τιμή € 5

Κλείστε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας στο: https://tickets.tainiothiki.gr/
Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, θα πρέπει να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από το ταμείο της Ταινιοθήκης. 

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe