Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

Σκοτεινοί Δολοφόνοι | Sweet Smell of Success

Από Πέμπτη, 22 Ιουν 2023 22:50 έως Τετάρτη, 28 Ιουν 2023 22:50
Αναρτήθηκε από pipidi
Προβολές: 691

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΪΣ

 

ΠΕΜΠΤΗ 22/06 - ΤΕΤΑΡΤΗ 28/06

 22:50 Σκοτεινοί Δολοφόνοι | Sweet Smell of Success  (96', Αλεξάντερ Μακέντρικ) Summer Classics

 

Πνευματώδεις και καυστικοί διάλογοι, όπως δεν ακούγονται ποτέ πια στην οθόνη την εποχή του αναλφαβητισμού των ειδικών εφέ."
— Andrew Sarris, New York Observer

Σύνοψη:
Ο Χάνσεκερ, ένας ισχυρός και διεφθαρμένος αρθρογράφος εφημερίδων της Νέας Υόρκης, ασκεί σημαντική επιρροή στην κοινή γνώμη με τη στήλη του για το Μπρόντγουεϊ. Εκμεταλλεύεται τη θέση του για να διαλύσει τη σχέση της αδελφής του με έναν επίδοξο κιθαρίστα της τζαζ, και χειραγωγεί τον φιλόδοξο και εξίσου ανήθικο με τον ίδιο δημοσιογράφο Σίντνεϊ Φάλκο, ώστε να βρει έναν τρόπο να χωρίσει το ζευγάρι, όσο αδίστακτη κι αν είναι η μέθοδος...

Περισσότερα:

Το μοναδικό Σκοτεινοί Δολοφόνοι (Sweet Smell of Success, 1957) του Αλεξάντερ Μακέντρικ επιστρέφει στις οθόνες των θερινών σινεμά, με ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιε! Eμπνευσμένο από υπαρκτά πρόσωπα, αυτό το εξαιρετικό φιλμ νουάρ βασίζεται στη νουβέλα Tell Me About It Tomorrow του Ερνστ Λίμαν. Γρήγορο και κυνικό, γεμάτο αιχμηρά κοινωνικά σχόλια για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη δυναμική της εξουσίας, με απολαυστικά καυστικούς διαλόγους και εντυπωσιακά σκηνικά από τα νέον της πόλης, θεωρείται πλέον σημείο αναφοράς.

Η σκηνοθεσία του Μακέντρικ είναι αριστουργηματική, βυθίζοντας τον θεατή στη ζοφερή ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1950. Η ασπρόμαυρη κινηματογράφηση με τις έντονες αντιθέσεις και τον μελαγχολικό φωτισμό, προσθέτει στη νουάρ αίσθηση της ταινίας, ενώ η τζαζ μουσική του Έλμερ Μπερνστάιν ενισχύει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, αποτυπώνοντας την υποβόσκουσα ένταση. Υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, η ταινία έγινε σύντομα κλασική (βαθμολογία 100 στο Metascore), ενώ το 1993 επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών ως "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική".

O Τζέι Τζέι Χάνσεκερ, ένας ισχυρός αρθρογράφος εφημερίδας χειραγωγεί τους πάντες ατιμώρητα. Η επιβλητική παρουσία του Μπαρτ Λάνκαστερ ζωντανεύει έναν χαρακτήρα που ξεχειλίζει από χάρισμα και απειλή, ενώ ο Τόνι Κέρτις, σε αντίθεση με τους συνήθεις ανάλαφρους ρόλους του, εντυπωσιάζει ως Σίντνεϊ Φάλκο, ένας απελπισμένος αλλά και πολύ φιλόδοξος δημοσιογράφος που διαφθείρεται όλο και περισσότερο. Το Σκοτεινοί Δολοφόνοι εκθέτει τη σκοτεινή πλευρά της επιτυχίας, υπενθυμίζοντας ότι πίσω από τη λάμψη και την αίγλη κρύβεται ένας κόσμος που βρίθει από εξαπάτηση, προδοσία και ηθική χρεοκοπία.

 

Sweet Smell of Success (1957)

Σκηνοθεσία:  Αλεξάντερ Μακέντρικ
Σενάριο: Ερνστ Λίμαν, Κλίφορντ Οντέτς
Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Τόνι Κέρτις
Μουσική:  Έλμερ Μπερνστάιν
Φωτογραφία: Τζέιμς Γουόνγκ Χάου
Έτος Παραγωγής: 1957
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια:  96 λεπτά
Εικονογράφηση ελληνικής αφίσας: Κώστας Γούναρης
Διανομή: Summer Classics


-Είσοδος για όλες τις αίθουσες: 7€, 5€* (μειωμένο)

Κάθε Πέμπτη ισχύει προσφορά εισόδου για 2 άτομα με ένα εισιτήριο στα 7€

*Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις παρακάτω κατηγορίες:
μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, άνθρωποι με αναπηρία – ΑμεΑ (ισχύει και για έναν/μία συνοδό), δάσκαλοι-καθηγητές, ατέλειες.

Προνόμια μελών σε ΜΜΕ

-Αθηνόραμα Club (Αθηνόραμα): Από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ειδική τιμή € 5

Κλείστε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας στο: https://tickets.tainiothiki.gr/
Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, θα πρέπει να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από το ταμείο της Ταινιοθήκης. 


 

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe