Πρόγραμμα Ταινιοθήκης

Ο Σοφέρ της Κυρίας Μαντλέν | Une Belle Course

Από Πέμπτη, 18 Μάϊος 2023 19:00 έως Τετάρτη, 24 Μάϊος 2023 19:00
Αναρτήθηκε από pipidi
Προβολές: 457

ΑΙΘΟΥΣΑ Α 

ΠΕΜΠΤΗ 18/05 - ΤΕΤΑΡΤΗ 24/05

19:00 Ο Σοφέρ της Κυρίας Μαντλέν | Une Belle Course (91', Κριστιάν Καριόν) Rosebud21

Η θρυλική τραγουδίστρια και ηθοποιός Λιν Ρενό συναντά τον πολυαγαπημένο Ντάνι Μπουν σε ταινία για μια βόλτα-ύμνο στη ζωή, που θα σας ζεστάνει την καρδιά!

ΣΥΝΟΨΗ

Η Μαντλέν καλεί ένα ταξί. Οδηγός του ταξί είναι ο Σαρλ, ένας κάπως απογοητευμένος από τη ζωή του άνδρας, που όμως κρύβει μια τρυφερή καρδιά πίσω από την κάπως δύστροπη συμπεριφορά του.
Η Μαντλέν ζητά από τον Σαρλ να περάσουν από διάφορα μέρη στο Παρίσι που σημάδεψαν τη ζωή της. Έτσι, μέσα από τους δρόμους της υπέροχης γαλλικής πρωτεύουσας, θα ξετυλίξει το εξαιρετικό παρελθόν της, γεμάτο από όμορφες αλλά και επώδυνες αναμνήσεις.
Δεν το γνωρίζουν ακόμη, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης διαδρομής, θα γεννηθεί μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα…
Η θρυλική σταρ Λιν Ρενό και ο πολυαγαπημένος κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάνι Μπουν, οι οποίοι συνδέονται με στενή φιλία και εκτός πλατό, πρωταγωνιστούν σε μια γλυκόπικρη, συγκινητική κωμωδία για τη δύναμη της φιλίας, που ενθουσίασε στην πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Ο σκηνοθέτης Κριστιάν Καριόν μιλά για την ταινία

 
Τι σας τράβηξε σε αυτή την ιστορία;
 
Όταν έφτασε στα χέρια μου το σενάριο, το διάβασα με τη μία στο τρένο - στο τέλος του ταξιδιού είχα πλαντάξει στο κλάμα. Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο ερώτημα κάποια στιγμή: τι θα συμβεί στους γονείς μας όταν γεράσουν; Η ιστορία της 92χρονης Μαντλέν, που φεύγει από το σπίτι της για να πάει να ζήσει σε ένα γηροκομείο, μίλησε στην καρδιά μου.
Από την αρχή ήξερα ότι η ταινία ήταν γραμμένη για την Λιν Ρενό. Ήθελα να την πάρω μαζί μου σε αυτό το ταξίδι μέσα στον χώρο και τον χρόνο, έτσι έκανα μερικές αλλαγές στο σενάριο και απευθύνθηκα στον Ντάνι Μπουν, τον οποίο γνώριζα καλά για να την προσεγγίσουμε μιας και είναι στενοί φίλοι με τη Λιν.
 
 
Ξέρουμε πόσο κοντά είναι στην πραγματική ζωή η Λιν Ρενό με τον Ντάνι Μπουν, το καταλαβαίνουμε από την πρώτη στιγμή στην οθόνη, όταν συναντιούνται έξω από το σπίτι της Μαντλέν.
 
Ήθελα να τους φέρω κοντά και ταυτόχρονα να τους ταξιδέψω σε ένα ξεχωριστό μέρος. Μίλησα με τον Ντάνι για τη σημασία του «συναισθήματος» για πολύ καιρό. Όταν του τηλεφώνησα για τον ρόλο, συνειδητοποίησα ότι ήταν έτοιμος να διευρύνει τους ορίζοντές του πέρα από την κωμωδία. «Δε μου προσφέρονται τέτοιοι ρόλοι», μου είπε, «αλλά πλέον τους θέλω». Έτσι είπε ναι, με τον όρο ότι θα έπαιζε η Λιν μαζί του. Αυτό που είναι θαυμάσιο είναι ότι ο Ντάνι αφήνει τη Λιν να λάμψει στην ταινία. Εγώ φυσικά τη γνώριζα πολύ καιρό, αν και δεν είχαμε δουλέψει ποτέ μαζί. Ήταν σαν οι δυο μας να είχαμε ένα ραντεβού να τηρήσουμε με αυτήν την ταινία!
 
Χρησιμοποιήσατε τη σχέση και τη φιλία τους ως σκηνοθέτης;
 
Ναι, γιατί αγαπούν τόσο να παίζουν μαζί. Γνωρίζουν ο ένας τον άλλον τόσο καλά, έχουν έναν μοναδικό δεσμό - ολοκληρώνει ο ένας τις προτάσεις του άλλου! Η Λιν συχνά λέει ότι νιώθει τον Ντάνι σαν γιο της. Κατάγονται από το ίδιο μέρος, έχουν ρίζες στην εργατική τάξη και παρόμοιες ιστορίες ανέλιξης και επιτυχίας. Ξέρω ότι αυτή η ιστορία σημαίνει κάτι γι' αυτούς. Υπάρχει μια σπάνια, υπέροχη χημεία μεταξύ τους που πρέπει να αξιοποιηθεί. Εγώ απλώς την κινηματογράφησα!
 
Το ότι προσφέρατε τον ρόλο αυτόν στην Λιν Ρενό σημαίνει πολλά. Είναι ένας ρόλος που φέρνει στην επιφάνεια και προσωπικά της θέματα.
 
Μιλήσαμε πολύ γι' αυτό πριν από τα γυρίσματα. Όταν τη συνάντησα για να μιλήσουμε για την ταινία για πρώτη φορά, της είπα ότι ο ρόλος τής ταιριάζει πολύ. Μου απάντησε ότι ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: ήταν μια ταινία-παρακαταθήκη για εκείνη. Πρόσθεσε ότι δεν περίμενε πλέον να δει χαρακτήρες σαν τη Μαντλέν στην οθόνη, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα υποδυόταν έναν χαρακτήρα, όχι τον εαυτό της. Πράγματι, υπάρχουν στοιχεία σε αυτή την ταινία που ταιριάζουν με τη ζωή της Λιν. Ήταν στενάχωρο για εκείνη και για εμάς. Νομίζω ότι η Λιν αποκαλύπτει αναμνήσεις, εντυπώσεις, συναισθήματα μέσα από τον χαρακτήρα της. Είναι απίστευτα ειλικρινής και αληθινή.
 
Η νεαρή Μαντλέν υφίσταται ενδοοικογενειακή βία σε μια εποχή που δε μιλούσε για τέτοια ζητήματα.
 
Σε μια από τις σκηνές σε μια γέφυρα, η Λιν λέει στον Ντάνι «η δεκαετία του '50 δεν ήταν σαν σήμερα…» Σε εκείνη την εποχή, που δεν είναι και τόσο παλιά, οι γυναίκες έπρεπε να πάρουν την άδεια των συζύγων τους για να δουλέψουν ή να έχουν πρόσβαση σε χρήματα. Το θυμήθηκα αυτό καθώς διάβαζα το σενάριο.
Δεν θέλουμε να αναλωθούμε στο παρελθόν, αλλά πρέπει να θυμόμαστε από πού προερχόμαστε. Η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα για την αυτοδιάθεση των γυναικείων σωμάτων και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας μάς δείχνουν την απόσταση που έχουμε διανύσει, αλλά και την απόσταση που μένει ακόμη να διανύσουμε.
 
Πώς αποτιμάτε αυτήν τη μοναδική εμπειρία;
 
Η πιο συγκινητική στιγμή για μένα ήταν η προβολή της ταινίας στην ομάδα, ειδικά στους ηθοποιούς. Θυμάμαι την προβολή στη μεγάλη αίθουσα στην εταιρεία παραγωγής Pathé. Ένιωθα σαν να έδινα προφορικές εξετάσεις! Καθόμουν πίσω τους όλη την ώρα και προσπαθούσα να να καταλάβω τι σκέφτονταν. Τώρα περιμένω να τη δει ο κόσμος: αυτό είναι το νόημα του κινηματογράφου, έτσι δεν είναι;

Σκηνοθεσία: Κριστιάν Καριόν
Σενάριο: Σιρίλ Ζελί, Κριστιάν Καριόν
Ηθοποιοί: Λιν Ρενό, Ντάνι Μπουν, Αλίς Ισαάζ, Ζερεμί Λαέρτ
Διάρκεια: 91 λεπτά
Διανομή: Rosebud .21


-Είσοδος για όλες τις αίθουσες: 7€, 5€* (μειωμένο)

Κάθε Πέμπτη ισχύει προσφορά εισόδου για 2 άτομα με ένα εισιτήριο στα 7€

*Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις παρακάτω κατηγορίες:
μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, άνθρωποι με αναπηρία – ΑμεΑ (ισχύει και για έναν/μία συνοδό), δάσκαλοι-καθηγητές, ατέλειες.

Προνόμια μελών σε ΜΜΕ

-Αθηνόραμα Club (Αθηνόραμα): Από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ειδική τιμή € 5

Κλείστε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας στο: https://tickets.tainiothiki.gr/
Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου, θα πρέπει να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από το ταμείο της Ταινιοθήκης. 


 

Γραφεία

Κινηματογράφος

Member of

europa-cinemas-creative-europe