Ο ιστότοπος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης

Μουσείο Κινηματογράφου

Επισκευθείτε την πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα "Μουσείο Κινηματογράφου"

Μέσα από την ενότητα αυτή, θα μπορέσετε να πλοηγθείτε στα Ψηφιακά Μουσειακά Εκθέματα και να δείτε βίντεο με τρισδιάστατη αναπαράσταση για δέκα από αυτά.

Επίσης θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για την πολυμεσική έκδοση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Μουσείου Κινηματογράφου.

Αρχική σελίδα » Νέα & Ανακοινώσεις » Παρουσίαση Νέου

Νέα & Ανακοινώσεις

[19/06/2018]  Δημοσιεύτηκε από Admin

Προβολή της ταινίας “In the Last Days of the City” του Tamer El Said στις 21 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά παρουσιάζει την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας In the Last Days of the City στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 21 Ιουνίου 2018, στις 20:30, παρουσία του σκηνοθέτη Tamer El Said. Η προβολή αυτή αποτελεί την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα και την επίσημη έναρξη του νέου δημόσιου προγράμματος του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά, και θα προβληθεί με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

Το In the Last Days of the City αφηγείται την ιστορία ενός κινηματογραφιστή από το Κάιρο,

τον οποίο υποδύεται ο Khalid Abdalla (United 93, Το Τετράγωνο), καθώς αγωνίζεται να συλλάβει το πνεύμα μιας πόλης που βρίσκεται σε ένταση, ενώ διακινδυνεύει την ίδια του τη ζωή. Γυρισμένη στο Κάιρο, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και το Βερολίνο κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων πριν από το ξέσπασμα της επανάστασης στην Αίγυπτο, οι πολυεπίπεδες ιστορίες της ταινίας αποτελούν μια οπτικά πλούσια εξερεύνηση της φιλίας, της μοναξιάς, της απώλειας και της ζωής στις πόλεις, όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από τις σκιά του πολέμου και της αντιπαλότητας.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2016, όπου και έλαβε το βραβείο Caligari. Από τότε, η ταινία έχει προβληθεί σε πάνω από εκατόν τριάντα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας περισσότερα από δώδεκα διεθνή βραβεία, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Αργεντινή και την Τουρκία. Την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας διαδέχτηκε η θερμή υποδοχή της από διεθνείς και Άραβες κριτικούς. Έχει χαρακτηριστεί ως «η σημαντικότερη ταινία στον αιγυπτιακό κινηματογράφο, εάν όχι σε ολόκληρο τον αραβικό κινηματογράφο, εδώ και πολλά χρόνια» από τον πρώην αρχισυντάκτη του Cahiers du Cinéma, Jean-Michel Frodon, σε άρθρο του για το Slate.

Σύντομη περιγραφή ταινίας:

Το In the Last Days of the City είναι μια ταινία μέσα σε μια ταινία, ένα στοιχειωτικό και συνάμα λυρικό χρονικό των πρόσφατων ετών στον αραβικό κόσμο, όπου οι επαναστάσεις μπορούσαν με μια κίνηση να προκαλούν ταυτόχρονα την ελπίδα για αλλαγή και περαιτέρω αστάθεια. Όσο περισσότερο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο παραμένουν τελικώς τα ίδια. Ο Khalid Abdalla (Χαρταετοί Πάνω από την Πόλη, Το Τετράγωνο) αναλαμβάνει τον  πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλόδοξο ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Tamer El Said, το ρόλο ενός κινηματογραφιστή στο Κάιρο, ο οποίος προσπαθεί να συλλάβει το πνεύμα των καιρών στην πόλη του, ενώ γύρω του ο κόσμος αλλάζει - από την προσωπική αγάπη και την απώλεια μέχρι την πτώση του καθεστώτος Mubarak. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, οι φίλοι του μοιράζονται υλικό και ιστορίες από το Βερολίνο, τη Βαγδάτη και τη Βηρυτό, συνθέτοντας έναν ισχυρό και πολυεπίπεδο στοχασμό πάνω στη συντροφικότητα, τον απτό δεσμό μας με τις πόλεις και το νόημα της πατρίδας. Γυρισμένη το 2008 και ολοκληρωμένη το 2016, η ταινία επεξεργάζεται τη βαρύτητα της κινηματογραφικής εικόνας ως τεκμήριο και αφηγηματικό εργαλείο σε μια περίοδο διαρκής αλλαγής. (*Σύνοψη από το φεστιβάλ New Directors/New Films της Νέας Υόρκης).

Βιογραφικό Σκηνοθέτη:

Ο Tamer El Said είναι κινηματογραφιστής, γεννημένος στο Κάιρο το 1972, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε σκηνοθεσία στο High Cinema Institute στο Κάιρο και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Έχει γυρίσει πολλά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, τα οποία έχουν λάβει αρκετά τοπικά και διεθνή βραβεία. Το 2007, ο Tamer ίδρυσε την εταιρεία Zero Production με σκοπό την παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών. Μεταξύ άλλων, έχει ιδρύσει το Cimatheque - Alternative Film Centre στην Αίγυπτο. Το In the Last Days of the City αποτελεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Περιγραφή Διοργανωτών:

Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά είναι μία ομάδα που αναπτύσσει και παράγει έρευνα, καλλιτεχνικές πρακτικές, αστικές παρεμβάσεις και εκπαίδευση. Αυτή η ευρεία σύνθεση ατόμων επιδιώκει την επανεφεύρεση του καθημερινού μέσω ερευνητικών μεθόδων, μη-τυπικών και άτυπων στρατηγικών. Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά δραστηριοποιείται με βάση τη δημιουργία ενός αυτο-επαληθευόμενου και αυτοπαραγόμενου πεδίου έρευνας και παραγωγής, την ανάπτυξη μεθόδων που εγκαινιάζουν, τεκμηριώνουν και επεκτείνουν μορφές ενός κριτικού διαλόγου και παράλληλα με την προώθηση αντι-ηγεμονικών κοινωνικών και καλλιτεχνικών πρακτικών. Προσβλέποντας με αλληλεγγύη και προσμονή σε μια εκτεταμένη Μεσόγειο, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά λειτουργεί από και πέρα από την Αθήνα.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Tamer El Said στα Αγγλικά.

 

Trailer: https://vimeo.com/230773696 
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε το luc-athens.org

Είσοδος: 5 ευρώ