Ο ιστότοπος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης

Εκδηλώσεις

Εκδόσεις

Εκθέσεις

Συνέδρια

Projects

Προβολές

Αρχική σελίδα » Δραστηριότητες » Εκδηλώσεις » Παρουσίαση Εκδήλωσης

Εκδηλώσεις


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ IL CINEMA RITROVATO ΣΤΗ BOLOGNA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Ημερομηνία: 03/07/2009

Χώρος: ΦΕΣΤΙΒΑΛ IL CINEMA RITROVATO ΣΤΗ BOLOGNA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ IL CINEMA RITROVATO ΣΤΗ BOLOGNA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προγραμματίζει σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια (Cineteca del Comune di Bologna) την προβολή της ταινίας Δάφνις & Χλόη (1931) του Ορέστη Λάσκου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Il Cinema Ritrovato. Την προβολή που θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιουλίου συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Marco Dalpane θα προλογίσει η Γενική Γραμματέας Δ.Σ. της Ταινιοθήκης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Μαρία Κομνηνού.

Στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, ο Ορέστης Λάσκος μεταφέρει, με το θάρρος του πρωτόπειρου και παρά την άγνοια της κινηματογραφικής τεχνικής, στην οθόνη το περίφημο ομώνυμο ερωτικό ειδύλλιο του Λόγγου (2ος αιώνας μ.Χ.) σε μετάφραση του Ηλία Βουτιερίδη.
Αν και βωβή, η ταινία προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό (Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Αμερική). Δυο χρόνια μετά τον πόλεμο ο Λάσκος θα κυκλοφορήσει και μια ομιλούσα εκδοχή της ταινίας. Ο Δημήτρης Μεραβίδης, που έχει την διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα παγχρωματικό φιλμ, στο οποίο τονίζονται με καθαρότητα όλες οι αποχρώσεις του γκρίζου.
Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν εξ’ ολοκλήρου στα τοπία της Μυτιλήνης, με εξαίρεση τη σκηνή του λουτρού, η οποία γυρίστηκε στη λίμνη της Βουλιαγμένης και στην οποία η ηρωίδα απεικονίζεται γυμνή, με πρωτόγνωρα αγνό ερωτισμό. Η σκηνή αυτή αποτελεί και το πρώτο γυμνό στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Το 1969 ο Λάσκος θα ξανασκηνοθετήσει το ριμέικ της ταινίας του.


Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας

Στη Λέσβο, ο βοσκός Λάμωνας βρίσκει κάποια μέρα ένα εγκαταλειμμένο αγοράκι να βυζαίνει μια γίδα και το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Δάφνι. Την ίδια περίπου εποχή, ένας άλλος βοσκός, ο Δρύαντας, βρίσκει κι αυτός ένα εγκαταλειμμένο κοριτσάκι κι επίσης το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Χλόη. Ο Δάφνις και η Χλόη μεγαλώνουν μαζί και περνώντας το κατώφλι της εφηβείας νιώθουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Δεν ξέρουν όμως τι τους συμβαίνει, ώσπου μια όμορφη γυναίκα, που επιθυμεί ερωτικά τον Δάφνι, τον μυεί στα μυστικά του έρωτα. Ο Δάφνις με τη σειρά του μυεί και τη Χλόη. Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι ο Δάφνις είναι γιος του άρχοντα Διονυσιοφάνη και η Χλόη κόρη ενός άρχοντα της Λέσβου, του Μεγακλή.

Λίγα λόγια για την αποκατάσταση

Το Τμήμα Αποκατάστασης της Ταινιοθήκης, ύστερα από έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (στην Αμερική όπου και ανακάλυψε μεγάλο μέρος της ταινίας με αγγλικούς υπότιτλους), κατόρθωσε να αποκτήσει σημαντικό μέρος του υλικού αυτού και προσπάθησε να αποκαταστήσει την ταινία στην πρώτη της μορφή, μοντάροντας τα κομμάτια που είχε στην κατοχή της με όλα όσα είχε βρει (αρνητικά και θετικά, κυρίως στις ΗΠΑ), τα οποία συμπλήρωσαν τις ελλείψεις. Το πρόβλημα με την αποκατάσταση της συγκεκριμένης ταινίας προέκυψε από το γεγονός ότι τα κομμάτια που υπήρχαν διαθέσιμα ήταν ομιλούντα, ενώ η αυθεντική ταινία ήταν βουβή. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 1992 με την επίβλεψη και τη συνεργασία του ίδιου του Ορέστη Λάσκου που προσπάθησε να «θυμηθεί» την ταινία καρέ-καρέ, αλλά και να ανασυνθέσει τους αυθεντικούς μεσότιτλους, αντικαθιστώντας έτσι τα ηχητικά μέρη με ομιλία.

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

Το φεστιβάλ Il Cinema Ritrovato που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο από την Cineteca Comunale di Bologna στην Μπολόνια της Ιταλίας, συγκεντρώνει τους επαγγελματίες από το χώρο των Κινηματογραφικών Αρχείων, αλλά και τον ευρύτερο χώρο της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης ταινιών. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται αφιερώματα σε σκηνοθέτες, θεματικά αφιερώματα, ειδικές προβολές με ζωντανή μουσική, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε project αποκατάστασης ταινιών. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.cinetecadibologna.it/en/ritrovato.htm

Λίγα λόγια για τον Ορέστη Λάσκο (1908-1992)

Γεννημένος στην Ελευσίνα, σπουδάζει υποκριτική στη Σχολή Θεάτρου του Δημήτρη Γαζιάδη (“Dag Film”). Το 1931 θα γυρίσει την πρώτη του ταινία «Δάφνις και Χλόη». Το 1932 εγκαταλείπει τον κινηματογράφο και αφιερώνεται στην ποίηση, το μουσικό θέατρο και το βαριετέ, στο οποίο συχνά εμφανίζεται και ο ίδιος. Μετά τον πόλεμο επιστρέφει στον κινηματογράφο και από το 1953 ξεκινά τη δεύτερη φάση της κινηματογραφικής του καριέρας δημιουργώντας κωμωδίες και κοινωνικά δράματα για το εμπορικό κύκλωμα. Από τις 54 ταινίες που θα σκηνοθετήσει συνολικά, στις περισσότερες πρωταγωνιστεί η σύζυγός του Μπεάτα Ασημακοπούλου. Θα εκδώσει επίσης 8 ποιητικές συλλογές και θα τιμηθεί με το βραβείο ποίησης από το Σύνδεσμο Λογοτεχνών.