Φύλακας αδερφός | Brother's Keeper

Φύλακας αδερφός | Brother's Keeper

Από Πέμπτη, 3 Μαρ 2022 22:00 έως Δευτέρα, 7 Μαρ 2022 22:00

σε Αίθουσα Β

Αναρτήθηκε από pipidi

Κατηγορίες: Προβολές Ταινιοθήκης

Ετικέτες: Προβολές Διανομής

Προβολές: 3088


ΑΙΘΟΥΣΑ B

ΠΕΜΠΤΗ 03/03 - ΤΕΤΑΡΤΗ 09/03*

22:00 Φύλακας Αδερφός | Brother's Keeper (85', Φερίτ Καραχάν) Weirdwave

*Εκτός Τρίτης 08/03

Ένα συγκινητικό δράμα  για την αφοσίωση και το κουράγιο ενός παιδιού να βοηθήσει τον φίλο και συμμαθητή του σε πολύ αντίξοες συνθήκες, στα βάθη της Ανατολίας. Όταν οι δεσμοί φιλίας υπερβαίνουν ακόμα και τους δεσμούς αίματος…

Βραβείο Fipresci  -Φεστιβάλ Βερολίνου (Πανόραμα)  

Υπόθεση

Σε ένα αυστηρό οικοτροφείο για παιδιά Κούρδων στην ορεινή Ανατολία, ο Μέμο, ο καλύτερος φίλος και συμμαθητής του Γιουσούφ ξαφνικά αρχίζει να μην νιώθει καθόλου καλά, και όσο προχωράει αυτή η παγωμένη, δύσκολη μέρα, αισθάνεται όλο και χειρότερα. Ο Γιουσούφ, θορυβημένος από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του φίλου του, που δυσκολεύεται ακόμα και να σταθεί στα πόδια του, προσπαθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο να ενεργοποιήσει τους δασκάλους και τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου, ώστε να κάνουν κάτι για τον φίλο του.

Όμως η ευθυνοφοβία και η αδιαφορία των διδασκόντων, ενισχυμένη από μια απίστευτη γραφειοκρατία, ορθώνουν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στις αγωνιώδεις προσπάθειες του μικρού να βοηθήσει αποτελεσματικά τον συμμαθητή του. Όταν κάποια στιγμή ο μηχανισμός του σχολείου επιτέλους κινητοποιείται, η ίδια η Φύση κάνει δυσκολότερα τα πράγματα: μια αιφνίδια και σφοδρή χιονόπτωση αποκλείει το σχολείο, κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση στο κοντινότερο νοσοκομείο…

Ο σκηνοθέτης, που αξιοποίησε δικές του μνήμες ως παιδί σε ένα οικοτροφείο, αφηγείται την ιστορία του με τραχιά φυσικότητα, με την κάμερα στο χέρι, προσδίδοντάς της έτσι μια αληθοφάνεια, που καθηλώνει τον θεατή. Με εικόνες που θυμίζουν τον Όλιβερ Τουίστ, με τα δυο παιδιά να αντιμετωπίζουν ένα αδιάφορο, έως σαδιστικό σύστημα πολύ μεγαλύτερο από αυτά και τις δυνάμεις τους, ο Καραχάν δομεί αριστοτεχνικά μια δραματική, αλλά όχι μελοδραματική ταινία, που έχει και κάποιες στιγμές πηγαίου, γνήσιου πικρού χιούμορ, ιδίως εκεί που περιγράφει τις σκληρές, καταπιεστικές συνθήκες που επικρατούν στο οικοτροφείο (το οποίο κάποιες στιγμές θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης). Όμως, τα δυο αγόρια δεν θα το βάλουν κάτω – η φιλία και η αλληλεγγύη είναι τα μόνα όπλα που έχουν, και είναι δυνατά όπλα.

Θα καταφέρει ο Γιουσούφ να σώσει τον φίλο του;

Ο Φερίτ Καραχάν, ο οποίος κάνει το δικό του σχόλιο πάνω στην αντιμετώπιση των Κούρδων από το τουρκικό κράτος, δούλεψε υποδειγματικά με τους μικρούς πρωταγωνιστές του,  και ανταμείφθηκε με την εξαιρετική ερμηνεία του Σαμέτ Γιλντίζ στο ρόλο του Γιουσούφ.

Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία που αποδεικνύει πως κάποιες φορές οι δεσμοί φιλίας υπερβαίνουν ακόμα και τους δεσμούς αίματος…

Βραβεία

*Βραβείο Fipresci  -Φεστιβάλ του Βερολίνου (Πανόραμα)  

*Βραβείο Golden Orange Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Μοντάζ – Antalya Golden Orange Film Festival (Αττάλεια)

*Βραβείο Gold Hugo -Chicago International Film Festival

*Bραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού στο Φεστιβάλ της Βαλένθια Cinema Jove

* Adriatic Audience Award

*Βραβεύτηκε επίσης στα φεστιβάλ της Άγκυρας (Τουρκία), της Βαλένθια (Ισπανία), της Χάιφα (Ισραήλ), του Ισπαχάν (Ιράν), της Λισαβόνας (Πορτογαλία) και του Σεράγεβο (Βοσνία Ερζεγοβίνη)

Φύλακας Αδερφός (“Brother’s Keeper”, 2021, 85’)
Σκηνοθεσία: Φερίτ Καραχάν
Σενάριο: Γκιουλιστάν Ασέτ, Φερίτ Καραχάν
Ηθοποιοί: Σαμέτ Γιλντίζ, Εκίν Κοτς, Μαχίρ Ιπέκ


-Είσοδος για όλες τις αίθουσες: 7€, 5€* (μειωμένο)

Κάθε Πέμπτη ισχύει προσφορά εισόδου για 2 άτομα με ένα εισιτήριο στα 7€

*Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις παρακάτω κατηγορίες:
μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, άνθρωποι με αναπηρία – ΑμεΑ (ισχύει και για έναν/μία συνοδό), δάσκαλοι-καθηγητές, ατέλειες.

Προνόμια μελών σε ΜΜΕ
- Αθηνόραμα Club (Αθηνόραμα): Από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ειδική τιμή € 5

FaLang translation system by Faboba